dilluns, 15 de desembre del 2014

UI! JA ESTEM A FINAL D’ANY. Conte irreverent.


El Pere agafa l’agenda per apuntar unes cites per la propera setmana i ha quedat estorat al veure desembre escrit en la capçalera de la nova pàgina. Exclama sorprès:
¾    Ui! Ja estem a finals d’any. Hauré de comprar una agenda nova. Com passa el temps. Si fa quatre dies, era un jovenet, i ara els cabells blancs ocupen una part del meu cap i els altres han fugit esparverats. 

I comença a recordar aquelles ensenyances de nen que mai va acabar de comprendre.
El Josep també va adonar-se que s’apropava el final de l’any. Això segons quin calendari. Per complir l’edicte d’Herodes ha de presentar-se al poble dels seus pares per censar-se. Caram! Un registre civil, però ja  en aquells temps llunyans.  

La Maria està en estat i segons les comptes propera a parir. Pobre Josep, aquesta circumstància el mareja. Malgrat l’aparició de l’arcàngel, explicant-li la situació no s’ho acaba d’empassar. Aquella falòrnia sobre l’esperit sant no la entén. Redimonis! Ja podia haver vigilat aquest esperit, per molt sant que fos. Els ha fotut en un compromís! 

Ara al poble se’n foten d’ell. Feia anys que ja no complia amb les altres dones. Tenia a casa els fills grans, i fins i tot, algun nét i ara la més jove de les seves mullers queda en estat. 

Caram! Amb l’esperit sant i les idees dels déus. Una nova idea creua el seu pensament: només faltaria que el nou nat tingués forma de colom. 

Aleshores si que es podia amagar, en el desert del Sinaí, per no ser la riota de tota la gent del poble. Però com és una persona molt assenyada i, malgrat tot, un fidel seguidor de les lleis de Jahvé,  prepara l’ase i marxen a la llunyana Betlem. 

El Pere s’esgarrifa en el seu interior. Un viatge de tants quilòmetres, sense cotxe, AVE o avió. Ni que aquests avantpassats fossin frikis  sense un ral. Perquè el Josep havia de tenir una pensió de jubilació o potser un pla de pensions com ara anuncien en el televisor. Bé, deixem l’incís i continuem la història que en gran part ja heu escoltat moltes vegades. 
Caminant per Palestina vam fer camí a Betlem. En arribar i veure’ls amb tan mal aspecte, bruts de la pols dels camins, ningú els va acollir. Ni els parents del Josep! Quina mala astrugància! Finalment, van refugiar-se en una cova o estable on enmig d’una vaca i l’ase va néixer el nouvingut. Etcètera, etcètera i etcètera. 

Ui! S’acaba l’any, el paper i les ganes d’escriure. 

BON NADAL I CAP D’ANY!!! 

Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada