A l’endemà al matí la Rosa Planell Grau, la meva parella i especialista de fotografia i un servidor Miquel Pujol Mur a l’hora assenyalada erem a la plaça de l’estació de Puigcerdà. Vam donar-nos a conèixer als nostres guies i juntament amb altres persones va començar el períple per terres cerdanes d’un costat a l’altre de la frontera.
Aquesta era una bona ocasió per aprendre dades d’uns monuments amb una antigüetat de 2500 anys. Segons explicacions el menhir era un punt reconeixible en la panoramica del territori, segons he sentit dir assenyalen un punt d’energia, també poden ser una marca territorial de les diferents tribus.
Els dolmens van ser les tombes de diferents grups culturals de la prehistòria. Normalment eren per enterrar gent de la mateixa família o poble.
Menhir del Molí d'Eina |
Pedra Dreta de Llívia, menhir |
Dolmen del Camp de la Marunya. Terme del poble de Brangulí, comuna d'Enveig, comarca de l'Alta Cerdanya. |
Menhir antropomòrfic d’ Isòvol. Situat a 1080 m. d’alçada. Comarca de la Cerdanya. |
Va ser una activitat matinal molt ben documentada i explicada per l’Enric Quilez i Castro del Grup de Recerca de la Cerdanya. Llàstima que la desconeixença del seu valor fa que molts siguin destruïts i utilitzades dels seves pedres per altres menesters.
Fotografia: Rosa Planell Grau
Berga, abril 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada