divendres, 28 de desembre del 2012

28 DE DESEMBRE


    -       Ecs! brrr...  que es això?  
La Marta fa uns grans escarafalls mentre deixa la tassa del cafè a la taula. Al seu davant la Lluïsa també comença amb els escarufs.
Ecs.... buf..., ecsss... - mentre li venien basques,  com si hagués de vomitar.
 
 És el dia de la matança del porc i són molts els reunits aquell dia al voltant de la gran taula, després d'un bon dinar,  ara ja en el cafè es quan passen aquelles coses.
 
A l’altre punta de la taula l’Andreu i el Xisco estan engrescats en una conversa sobre el preus de les vaques ,  les ovelles i els pinsos.
-          Què els passa a les dones. Quina tabola –fa el Xisco una mica enutjat.
Segueixen la seva conversa sense donar-hi importància, mentre mecànicament va posant sucre dins el cafè . Llavors s’acosta la tassa a la boca i fa la primera glopada.
-          Cordills...  –diu escopint el beuratge que tenia a la boca.  Vatua l’olla....  que heu parit aquí dintre?
 
La Dolors i la seva cosina, la Mercé, dues nenes de 8 anys es cargolaven de riure a un racó, mentre cridaven,
-          Innocents, innocents!
 
Algú es va empipar una mica amb tot això, doncs era un dia de molta feina per aquestes gràcies, però van haver d’assumir que el 28 de desembre eren els Sants Innocents i aquest dia  s’havien d’acceptar les bromes .
Tot es va solucionar amb una altre cafetera de cafè, i tornant a posar sucre a les sucreres , després d’haver-ne tret la sal, que les dues nenes trapelles hi havien posat.
 
D’això ja en fa alguns anys, aquelles nenes ja són grans i mares, i de ben segur que han explicat més d’una vegada aquella broma als seus fills. Encara que avui  dia són ben pocs els infants que saben el que són les innocentades.
 
 
   -28 de desembre de 2012-
 

4 comentaris:

  1. Ai sí Anna, i és un pena, tant bé com ens ho passàvem i si la gent s'enfadava, encara més...
    Als pobles petits aquesta tradició, per sort, encara continua viva...
    Bona nit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que ens ho havíem passat passat bé abans en aquest dia, i els meus fills també. Ara per aquí s'ha perdut força aquesta tradició. Esperem que almenys en algun lloc continui.
      Bon últim diumenge de l'any.

      Elimina
  2. Nosaltres, quan treballàvem a la fàbrica, cosíem el capdavall de les mànigues de les jaquetes, així a l'hora de plegar quan la gent se les posava... tenien la sorpresa1
    Que bé que ens ho passàvem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta de les mànigues no la sabia, està molt bé, nosaltres també n'haviem fet forces d'innocentades. De veritat que ens ho passàvem molt bé. Éren altres temps.

      Elimina