dimarts, 25 de desembre del 2012

UN NOU NADAL PER TORNAR A POSAR EL PESSEBRE A LA ROCA TIRAVAL.

Aquest matí, com l’any passat, hem acompanyat als amics de Bagà a pujar el pessebre a la Roca Tiraval. La sortida és dins el marc de les activitats de l’UEC de Bagà per aquestes festes.
Reunits; una cinquantena de persones, grans i xics; a la plaça de Catalunya d’aquesta històrica vil·la medieval, una part, els més eixerits caminants, ha decidit pujar a peu fins la Roca Tiraval i els altres hem pujat per la carretera de Gisclareny fins la cruïlla que ens ha portat fins a coll de Turbians on hem deixat els cotxes. 

D’aquest lloc parteix un camí de terra, primer en pujada que després es converteix en un baixador que ens porta fins el lloc on cada any es posa el pessebre. Segons dades uns 100 m. de desnivell i uns 20 o 30 minuts de caminar. 

El matí ha estat un d’aquells matins a recordar per anar a fer una mica de muntanya. Solejat, sense vent i malgrat haver començat l’hivern, sense fred, per tant hem gaudit  de la passejada que ha estat immillorable. 
El pessebre, obra d’en Pere Cascante com altres vegades, reproduïa aquest any l’església de Sant Andreu de Gréixer. Han estat obra seva representacions de diferents esglésies i ermites de la zona, sense anar més lluny l’any passat va ser la de Sant Joan de l’Avellanet.

En arribar ens hem trobat amb Papa Noel i els seus rens; almenys portaven posades les banyes malgrat fossin de un color vermell nadalenc, i el Papa Noel fos rasurat completament; que han vingut d’hora sembla ser què per orientar-se. Més aviat creiem què a veure sortir el sol ja que en aquest punt de la muntanya es pot albirar una vista extraordinària. Ens han deixat aviat perquè aquests dies són molt enfeinats en la tasca habitual de cada any.

Posar el pessebre en el seu lloc ha estat obra dels artífexs de sempre, ja hi tenen la mà trencada. Poc després han fet l’arribada els companys que han pujat a peu.

Ja només ens ha faltat celebrar-ho amb beguda, coca, llesques de pa, xocolata i no podem deixar d’oblidar-lo l’allioli de codony tan emblemàtic en les celebracions berguedanes.

Per finalitzar la cantada d’una nadala, per desgràcia aquest any la directora està malalta i no ha pogut dirigir als cantaires. Per tant no farem comentaris de les nostres afinades veus.

Seguidament hem fet el camí a l’inrevés a buscar el cotxe. Així hem empès un nou matí amb convivència i bon rotllo.

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.
Berga, 23/12/2012.

1 comentari:

  1. Una excursió ben nadalenca, amb festa i Pare Noel inclós. El pessebre és molt bonic i ben protegit de les bretolades.

    ResponElimina