diumenge, 1 d’abril del 2018

MATÍ DE PASQUA



Clareja l’alba, el fred és viu després d’una nit gèlida, ningú diria que som el primer dia  d’abril, però res d’això  importa als joves, persones grans , pares, avis  i infants que es preparen i surten de casa a aquesta hora ben abrigats fins al Centre del poble , al cap  o la mà la barretina vermella, o per sota l’anorac les faldilles florejades de les dones delaten que son  caramellaires o balladors d’esbarts a punt de començar la jornada festiva i de gresca d’aquest  diumenge de Pasqua.

El sol treu el nas tímidament  per darrera la serra, donant vida i color  als cirerers i presseguers florits, on els ocells fa estona que fan  els seus refilets, i  tots sembla que es volen afegir al  grup de cantaires  que escampant amb  els seus cant i la seva alegria pels carrers i les places, la  joia de la Pasqua .

El dia avança i el sol escalfa, fa recular el fred i el dia és torna càlid, els carrers s’omplen de vida, gent amunt i avall, uns passejant , altres escoltant les colles que canten o ballen, en aquest bonic matí. Les mones, de mil colors i formes guarneixen els aparadors de les pastisseries, (com aquests dies  enrere els de les grans superfícies) Padrins, avis , pares i tietes porten la mona pels seus fillols, endevinant ja el rostre dels menuts,  i els més grans,  en acabar el dinar veient i assaborint el pastís amb la seva figura preferida, la pasqua dolça, segons alguns.

Cap a la una del migdia a la plaça de la  vil·la, repleta de gent,  es troben les colles i fan la cloenda de la jornada. Colles de petits i grans de balladors i cantaires, grups on hi ha des de avis, pares i néts, el planter de les noves generacions que fan que aquesta nostra tradició es mantingui ben viva i continuï endavant. Demà dilluns continuaran escampant els cants pels vorals,  barris i masies de l’entorn.



                                      BONA PASQUA A TOTHOM!!!

01/04/2018/

2 comentaris:

  1. Que bé Anna, has sentit cantar Caramelles...És de les coses què més trobo a faltar per Pasqua i recordo quan el pare les feia cantar als nens pel poble i per les cases de pagès...La mare, la Dolors i jo, guarníem les cistelles i cosíem els picarols pels balls que feien els nens( el de les cintes i el dels cascavells)Després amb tot el què havien recaudat, fèiem una excursió!
    Petonets, Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, per Pasqua sempre les seguim. Bé, el Josep en canta amb el grup de La Valldan i el diumenge acaben a la plaça de sant Pere de Berga amb tots els grups, El dilluns a un quart de nou del matí, je els tinc a davant de casa, que es per on comencem la ruta que segueixen barris i cases escampades. Ah! i la excursió no pot faltar, i allà si que hi vaig; sempre anem a llocsc molt xulos.
      Una abraçada M. Roser.

      Elimina