dilluns, 30 d’abril del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA


EL TORNER



Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat en manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

El torner és la persona que treballa amb el torn. Aquesta màquina probablement una de les més antigues emprades pels humans.

El torner artesà treballa amb una sèrie d’eines molt específiques com són la gúbia, l’enformador, la *badaina i el *trencador principalment.

Es pot donar forma a qualsevol tipus de material (banya, os , etc ...), però la fusta la estat la més modelable i pràctica per fer-ne producció. A cada zona s’acostuma a treballar la fusta que donen els arbres de la contrada, tot i que també es fan servir espècies d’importació. A la vall del Ges les més utilitzades han estat i són el boix, l’avellaner, el faig, l’alzina i el freixe.

Les primeres torneries es van situar als baixos de moltes cases de Sant Pere, la “quadra” en deien, i així s’ompliren els carrers dels sons típics del torn de peu o ballesta.

*Badaina: Enformador de fulla estreta i gruixuda emprat per a fer mosses, forats, etc., a la fusta picant sobre el mànec amb una maça. 
*Trencador:  Eina de torner semblant al badaina.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada