dilluns, 18 d’agost del 2014

PONT D’OGERN. BASELLA. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL. 

Visitàvem la població d’Ogern a la recerca de l’església de la Salsa, i una vegada en el poble no podíem per menys que fotografiar el seu pont mig derruït. 

 
Antigament, el pont d'Ogern servia per travessar la Ribera Salada, enllaçant la part d'Ogern i Oliana amb Madrona. Era l'únic pont de la zona.  

Francisco de Zamora, en el seu periple de 1789 diu qui l'havia fet construir: "hay -en Ogern- puente de cuatro ojos hecho a expensas de don Antonio Pongem, comerciante de Barcelona". 

Es tracta d'una estructura difícil de datar. Podria ser de tradició romànica o gòtica.  

El pont d'Ogern constava originàriament de quatre ulls, dels quals només se'n conserven dos a la banda dreta del riu. De la resta només se'n conserven els fonaments.

Es tractava d'un pont d'un sol vessant amb un desnivell que anava creixent de dreta a esquerra, de manera que els ulls es feien més alts i grans per salvar la diferència d'alçada entre les dues ribes.

El pont està esbiaixat sobre les aigües, possiblement per assentar-lo en l'indret on hi ha la roca del riu i per resistir millor l'empenta de l'aigua. Els pilars són de carreus regulars, igual que les dovelles que són força grosses. Els carreus de pedra es barregen amb els còdols del riu. 

Antigament s’utilitzava per el pas de ramats i mercaderies. 
 

Pont d'Ogern és un monument protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Llegeixo que actualment hi ha un pla de rehabilitació impulsat per l’Ajuntament i amb subvencions per part de la Diputació de Lleida i de la Unió Europea mitjançant Fons Feder.  

Bo, és tot el que serveixi per protegir el nostre patrimoni cultural i històric, ja què rere tota obra hi ha el sacrifici de la gent del poble. No ho perdem en ares de la modernitat. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia : M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada