dimecres, 25 de març del 2015

GUERRA DE LA FARINA A BERGA.

Després de visitar la Fira Internacional del Formatge, al passeig de la Indústria, en el nostre tornar a casa van trobar-nos barrejats en la batalla de la guerra de la Farina.

 
La primera edició de la Guerra de la Farina  entre carlins i liberals es va fer l’any 1988. L’any 2006 un grup d’amics van tornar a fundar la Bauma dels Encantats. Aquesta havia estat una entitat festiva i filantròpica de la Berga del Segle XIX.  

En altres poblacions també s’hi celebra. La berguedana es  adaptada al tarannà berguedà i a l’enfrontament entre els partidaris de Carles, germà de Ferran VII i el liberals, partidaris que regnés Isabel II, filla del difunt monarca. Berga i el Berguedà van viure diversos episodis de les guerres carlines. 

 
Aquest any l’Escola de Música de Berga s’ha encarregat de dotar de banda sonora a aquesta tradició del Carnestoltes. Després de l’esmorzar, cadascuna de les formacions en un lloc diferent, va fer-se la desfilada fins a la plaça de Sant Pere. La setmana de la Patum plena de fum i en aquesta ocasió blanca i emboirada de farina.  

Els carlins van fer la marxa amb el sons de l’Orimendi i el liberals sota la música de l’himne de Riego. 

 
Ja posicionades les dues formacions, els carlins sota el porxo de l’Ajuntament i els liberals a les escales de la Berruga, on tenen el seu arsenal. Puntualment a l’una del migdia va començar la batalla. Després de saludar-se els caps d’ambdues formacions, amb la presència del capellà, va iniciar-se el combat.
 
Va començar per un atac per sorpresa, ja que els carlins amb una estratègia de guerrilla, van prendre la rereguarda del liberals. Agafats entre dos focs a aquests no els va quedar més solució que atacar de front a la forces enemigues. Mentrestant el membre Creu Verda, figurava tenien cura del ferits.
 

Per finalitzar la guerra una encaixada de mans de tots el participants. Desitgem que totes les guerres, que desgraciadament tan veiem a la televisió, fossin així. Una incruenta batalla, plena d’humor i camaraderia, per gaudir-ne un agradable matí berguedà.

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada