dimecres, 18 de març del 2015

DIBUIX A LES FOSQUES. Jaume Benavente.

El llibre “Dibuix a les fosques” que ha arribat a les meves mans és un tom de 325 pàgines publicat per l’Editorial Meteora SL,  primera edició de març del 2014. 

Jaume Benavente i Cassanyes (Barcelona, 1958) és un escriptor català, autor d'una quinzena de llibres. Durant la seva primera infantesa va viure al Brasil, on havia emigrat la seva família.  

Llicenciat en Belles Arts, ha treballat com a dibuixant, auxiliar de biblioteques, documentalista i conservador de museus, entre altres oficis. Actualment, viu a Barcelona.  

Considerat un autor creador d'atmosferes, d'un cert nomadisme, té un marcat accent existencial, de reflexió moral i amb un gran interès pel viatge literari. Ja siguin novel·les, relats, dietaris de viatges o novel·les juvenils, la seva obra integra un corpus únic, amb variacions al voltant dels temes que apareixen al seu imaginari: la recerca d'un lloc al món, la lluita contra l'adversitat, la trobada o confrontació entre la Història i l'existència individual, l'elaboració o creació d'un paisatge a partir de la percepció de qui l'habita o qui hi transita, el pas del temps, la frontera entre ficció i realitat, el viatge com a experiència catàrtica i la melangia com a una forma de vida. 

Ha guanyat diversos guardons, entre els quals destaca el Premi Ciutat de Tarragona 2006 de novel·la Pin i Soler, amb Llums a la costa, el Premi Ramon Muntaner 2005 de literatura juvenil, amb Història d'amor a Sarajevo i el Premi Lleida 2002 de Narrativa, amb Viatge d'hivern a Madeira. També el Rosa Leveroni 2001 per un pont sobre l’erm. Diferents llibres seus han estat traduïts a l'espanyol i l'italià.  

La inspectora Marja Batelaar s’enfronta a un complicadíssim cas de mort violenta que originat als carrers i canals d’una Amsterdam captivadora, la farà viatjar per una Europa on el passat fosc d’èpoques de joventut retornarà a sacsejar-ho tot. A més de la trama policial la inspectora veurà com les relacions amb la seva pròpia família tornant a complicar-se. I les dubtes d’una relació trencada però no oblidada. 

M’ha agradat llegir-lo. Les descripcions de la ciutat i la forma de viure dels seus habitants, sigui a fora com a dins de la ciutat. També he gaudit amb la filosofia dels interrogatoris el preguntar per esbrinar el succés i al mateix temps esperant rebre al retorn les dades de necessàries per a seguir la investigació. 

A mi particularment m’ha satisfet i us aconsello que si voleu el llegiu també. Crec que hi gaudireu. 

No vull fer comentaris sobre qualsevol obra que no hagi llegit i tampoc que hagi deixat per acabar. 

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada