dimecres, 9 de juliol del 2014

MÚSICA MEDIEVAL EN SANT JOAN D’OLÓ. BAGES.

El passat diumenge 22 de juny, primer dia d’estiu, el 21 a migdia havia acabat la primavera, seguint el “V Cicle de Concerts i Temples Romànics del Bages” organitzat per Amics de l’Art Romànic del Bages visitàvem la masia de Can Plana a Sant Joan d’Oló. Llogaret apartat del riu constant de vehicles que circulava per la C-25. 

La tarda era alegre i clara, potser bastant xafogosa per la calor estival que ens deixava constar la seva presència. 

L’arbreda, els prats i les vinyes del voltant de la casa i del seu entorn lluïen encara amb la frescor primaveral i les flors plenes de colors ens oferien el seu contrast vers l’herba verda. 

La masia de can Plana és una construcció segons dades de la segona meitat del segle XIX però el lloc de la Plana apareix documentat el 1112. En una pedra de llinda hi ha la inscripció de Isidro Casamitjana 1868. 

Entremig de vinyes ben cuidades i ametllers que mostraven en les seves branques la propera collita, es presentava davant nostre, amb la senzillesa tan habitual del humils. l’esglesiola o capella de la Santa Creu esmentada l’any 1081. Na Roser Parcerisas ens va donar una breu, però clara presentació de l’edifici i la seva història. 

Després de la visita a la capella els aproximadament cent assistents vam entrar en unes dependències de la masia per escoltar el concert habitual en aquestes trobades. 

En aquesta ocasió vam gaudir de la música interpretada per Mara Aranda, cantant i compositora valenciana d’àmplia trajectòria en música mediterrània i que ha format part de diferents grups i de Jota Martínez,  músic, productor i lutier. 

Ens van fer una aproximació a la música medieval sefardita i del so dels instruments musicals de l’època. Van gaudir d’una grata tarda digne de recordar i agrair als seus intèrprets.  També als dirigents d’Amics de l’Art Romànic per haver aconseguit la seva presència com aportació a la cultura del poble. 

Jota Martínez ens va presentar els diferents instruments medievals. Però voltegen en la meva ment les seves paraules durant l’afinació de la “zanfona” ens va dir:
¾    Un músic que toca la “zanfona” passa la meitat del temps afinant-la i l’altre meitat tocant desafinat.  

També grata i memorable la darrera actuació mostrant l’inici del seguiment per part de les noves generacions d’aquest art tan antic i també nostre.  

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada