divendres, 25 de juliol del 2014

LA FESTA DELS ELOIS A BERGA



Quan es parla de festes populars a Berga, gairebé tothom pensa en la Patum, una festa per excel·lència que ha tingut l’honor de ser nomenada per la UNESCO Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Però, pels berguedans, també és important la Festa dels Elois, dedicada al patró de l’antic gremi dels treballadors del ferro.

Sant Eloi, ja  des de temps antics, era  el sant protector de les cavalcadures i els traginers de l’alta muntanya i sobretot patró dels oficis relacionats amb el ferro forjat: ferrers, fargaires, clavetaires, gavineters, orfebres, quincallaires... etc.


Una dita popular diu que: “Sant Eloi quan era xic era noi, de mitjà va ser manyà, de mitjancer va ser serraller i de gran va ser sant”.
 
Tot i que l’església festeja aquest sant  l’1 de desembre; a l’escaure’s aquesta data en ple hivern la festa es va traslladar al 25 de juny. Com cada any, aquest cap de setmana, Berga s’omple de genets i cavalcadures disposades a rebre una benedicció que s’ha fet molt popular, que consisteix en el llançament de galledes d’aigua des dels balcons i finestres dels carrers per on passen. Diuen que el llançament d'aigua i la remullada  estan vinculats amb les creences sobre els beneficis de l'aigua durant el solstici d'estiu

La història ens explica que a principis del segle XX, davant l'església de Sant Pere, a banda de la benedicció amb aigua beneïda que el rector feia amb el salpasser, el campaner o sagristà, des de les escales de l'església llançava aigua amb una galleda als participants de la cavalcada que ho demanaven. Aquesta acció va acabar esdevenint una pràctica que també van adoptar els berguedans, els quals  van començar a omplir els tupins i les olles per llançar aigua des dels balcons.

En principi, aquest costum no va agradar gaire als organitzadors, que en els programes de la festa incloïen la recomanació "No tireu aigua a les cavalcades". Però, pel que sembla no en van fer massa cas. A més, pel fet de celebrar-se en l’època més calorosa, la festa, any rere any, va anar guanyant la participació dels addictes a l’aigua i  així esdevingué  aquesta tradició berguedana.

Ara, encara que els gremis de la confraria dels Elois han desaparegut de Berga, no ha estat així amb la festa; si la Patum és la festa del foc, els Elois és la festa de l'aigua, una celebració en què el poble beneeix, tot fent gatzara i mulladers, als genets i cavalcadures que venen a participar de la festa.

Aquesta festa comença el divendres a les 9 del vespre amb la sortida del Rucfest... És una novetat d’aquest any, que encara s’ha d’esbrinar en què consisteix... Us recomanem que vingueu a descobrir-ho! El dissabte, com sempre, a les 12 del migdia,  la passada amb el tabaler, la Banda de l’Escola de Música, i els  genets que inicien una cercavila pels carrers de Berga anunciant  la Festa del Elois. Tanmateix a les 7 de la tarda es repeteix la passada amb el tabaler, el banderer i els administradors, acompanyats per la Cobla Ciutat de Berga, i s’acaba amb una ballada de sardanes a la plaça Viladomat i ball popular. 

Diumenge, a les 9 del matí, el trabucaires anuncien la festa des del Castell de Sant Ferran i s’esdevé la segona cavalcada, on l’aigua va a dojo, des de la Plaça de la Font del Ros, fins a al Portal de Santa Magdalena. En arribar a la Plaça de Sant Pere, la comitiva rep la doble benedicció: la del rector, amb l’espargiment de petits raigs d'aigua beneïda, i la popular dels ciutadans,  amb el llançament diluvial d'aigua.

 
Qui tingui ganes de refrescar-se, ja ho sap... A Berga falten gent! És una opció pels qui els agradi la gresca i la mullena. Els pobres rucs i cavalls que pateixen els xàfecs d’aigua,  pobrets... no ho poden escollir, els hi toca i punt!

Un cop això s’ha acabat, a dos quarts de dotze del migdia, es celebra una missa a l'església de Sant Francesc, que compta amb la presència de tots els participants i les autoritats locals i acaba amb la dansa, a la plaça de Sant Joan, del Ballet d'Adéu o Ballet de Déu. El 1965, a la Festa dels Elois s’hi va afegir la celebració d’un casament típic de l’Alt Berguedà.


Abans de dinar, a la Sala de Plens de l'Ajuntament s'atorguen els guardons de ferradures als col·laboradors de la festa  i el premi al guanyador de V Certamen Premi Elois per a joves dissenyadors. Els actes finalitzen a dos quarts de 5 de la tarda, amb inflables d’aigua i festa de l’escuma a la plaça Viladomat, pels més menuts.

Com podeu veure hi ha actes per a tots els gustos i aficions. Sembla que diumenge farà molta calor...! Per tant esteu tots convidats a participar en aquesta festa tan refrescant!

US HI ESPEREM!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada