dimarts, 3 de juny del 2014

UN RAMELL DE FARIGOLA


Aquest matí he sortit a fer una passejada pel  camp i he vist que la farigola ja floria. No m’ho he pensat dues vegades i n’he collit un gran ramell. M’agrada tenir-ne sempre a casa de farigola, o bé timó com també en diem per aquí.
La flaire que deixa quan la culls,  tendra, florida, s’escampa per tot l’entorn. Es com portar una mica de natura viva a la llar.
 
Aquest vespre faré una deliciosa sopa de farigola tendra. Amb l’altre part en faré un ramell que deixaré que s’assequi  lligat per tenir a punt quan la necessiti . Tant em servirà per fer una tisana , com per adobar i perfumar un bon rostit de carn, pollastre o un peix al forn, o bé per fer una salsa o aromatitzar  una vinagreta.

Quan ens refredem es bo tenir la farigola a ma. Altres utilitats en que fem servir el timó o la farigola, es com a desinfectant de ferides, per netejar els ulls , les orelles o les petites nafres de la boca. Es antisèptic, estimulant digestiu, serveix per combatre  el mal alè. El refranyer popular n’ha recollit algunes dites,   “Per la gola, farigola” o “ Si ets mal païdor, farigola és el millor”.
Per aquestes i moltes d’altres utilitats la farigola ha estat i està present en moltes cases, i  no falta  mai en les de l’àmbit rural.

03/06/2014/


4 comentaris:

  1. Oh, quines mates de farigola( jo també dic timó) tan boniques, fins aquí m'arriba l'olor...És veritat que és una herba que té moltes utilitats; és bo tenir-ne sempre a casa.
    Bon vespre, Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Timó o farigola, ten se val, ara està per tot florit, és una meravella; de fet la mates de la foto sembla que traspuen la fragància a qui les mira.
      Bon capvespre M. Roser.

      Elimina
  2. Casualment, ahir vaig fer "sopes de timò". Boníssimes...!

    ResponElimina