dimecres, 18 de juny del 2014

SANT MIQUEL DE VIVER. VIVER I SERRATEIX. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Seguint els nostres itineraris aquesta vegada visitàvem el poble de Viver (65 h. 2009). El poble (600 m alt.) pertany al municipi de Viver i Serrateix essent situat a l’extrem oriental del terme, a la vall de la riera de Merola. 

 
En l'edat mitjana configuren el territori El Castell de Viver, el Castellot, és un jaciment alto-medieval, és una grossa roca amb una singular forma arrodonida amb uns forats alineats verticalment a les parets, de forma quadrada i d'uns 10 cm de fondària que servien de suport a les bigues d'unes torres de defensa, que formaven part de la línia de fortificació contra els moros, que feu construir el rei franc Lluís el Piadós al Comte Borrell l'any 798. 

També hi ha tombes antropomorfes excavades a la roca i restes d’una església, tot del segle X.

La primera notícia de l'església de Sant Miquel de Viver és de l'any 1010, però el 1187 fou reconstruïda i consagrada pel bisbe Arnau de Preixens de la Seu d'Urgell (l'acta és signada per 17 caps de casa del terme parroquial). 

En l'acta de consagració s'esmenten els bens de l'església de Viver, entre els quals consta l'església de Trulls. L'església de Sant Miquel fou bastida al peu del castell de Viver, senyorejat pels barons d'aquest nom.  

La família dels barons de Viver apareix en tots els actes importants de la comarca. Al segle XVII la baronia de Viver començà a canviar d'amo sent venuda als senyors de Rajadell. Al segle XVIII començaren a enterrar-se els rectors a l'església de Viver.  

El 1639 és documentada la Confraria del Roser i el 1655-1663 les obres d'ampliació de l'església: construcció de la nau lateral de migdia. El 1703 es va construir la capella dels Dolors i el 1750 es va refer la nau central.  

 
L'edifici actual de Sant Miquel de Viver és del segle XVII, bàsicament, i substituí a la primitiva església romànica. La nau central principal és d'estil renaixentista (refeta el 1750), la nau lateral nord és d'estil gòtic molt tardà i la nau lateral sud fou construïda durant els anys 1655-1663. De las tres naus, la central es la més llarga y l’única que té decoració classicista; les laterals són cobertes amb volta de creueria.  

El campanar és un afegit del 1798. A la llinda de la porta principal, situada a ponent, apareix la data 1696 que deu correspondre bé a la consagració d'aquesta església o bé a la data de les obres.  

Aquesta llinda procedeix de la porta que comunicava el cor amb la rectoria.  

També en Viver es troba la casa Vilanova, construïda el 1917 amb estil modernista y hereva del antic castell de la població.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada