dissabte, 29 d’octubre de 2011

XVI JORNADES DE REFUGIS CÀTARS AL PIRINEU CATALÀ


Llavors escoltarem un recital de Música Tradicional del Pirineu i seguidament el Grup de Diables de l’Alt Urgell amb la seva rua van acompanyar als assistents a l’entrada del poble, davant del pont romànic, des on van veure com el foc anava pujant pels carrers fins arribar a l’església col•legiata de Santa Maria. A les dotze de la nit ressaltava en la negror del cel la vermellor del foc, el so de les campanes, els petards i vertaderament feia la impressió que el poble sencer era cremat.

Aquest cop la nostra visita va ser més festiva. Vam arribar molt d’hora costum força dolenta, quan trobés que encara no s’han muntat les parades del mercat, però útil perquè et permet visitar tranquil•lament el poble i perquè no posar-ho així, clar i català, “tafanejar” les cases, els carrers i carrerons, les petites places, la col•legiata d’imponent façana i cercar aquell racó impossible de fotografiar on creus que trobaràs el súmmum de la bellesa.

Malgrat era aviat havien molts cotxes i havia també muntat un servei per manar on aparcar-los. Uns prats i les vores de la carretera es van omplir de cotxes i per sortir va haver més d’un petit col•lapse de circulació. No com a Barcelona, però donat l’estretor de la carretera, Déu n’hi do.

Finalment va donar-se per iniciat el Mercat Càtar amb artesans de la vall de Castellbó i d’arreu del Pirineu. En un grup de parades es feia la demostració d’antics oficis. També tot un seguit de parades i paradetes de tots aquells formatges i formatgets, embotits, aquella secallona, aquell espetec i tantes gormanderies que voldríem provar. I no parlem de les coques, dels pastissos i altres llaminadures sense fi.

L’animació al carrer va córrer sota la responsabilitat de SAC Espectacles. Els seus gags van ser joiosament aplaudits i riguts pel públic.

Després de la cercavila i el pregó, va obrir-se l’església col•legiata per veure l’exposició “Ermengaudus” i “Natura i Cultura de Montferrer i Castellbó”.

Una nova cita surt d’aquesta visita el proper any hem de veure la representació “El retaule de Sant Ermengol” a la Seu d’Urgell.

A quarts d’una del migdia va ser el torn de les danses medievals a la plaça gran de Castellbó. Espectacle entretingut i curiós que ens va fer gaudir una llarga estona de la música, dansa i contradansa d’abans.

Nosaltres vam haver de marxar però a la tarda eren anunciades diferents activitats i xerrades culturals.

Però vam sortir contents i esperançats de poder tornar el proper any i fruir dels actes programats, d’aquesta cultura de tants racons i contrades d’aquesta nostra admirable terra.

Els records i les experiències també són una font de la sabiduria popular.

Fotografia: Rosa Planell Grau
Berga, 28 octubre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada