dimarts, 25 d’octubre de 2011

SANT LLORENÇ DELS PORXOS. BERGUEDÀ

La Rosa i el Miquel continuàvem la nostra breu sortida i després d’anar al castell de Blancaflor vam pujar en direcció els Rasos per fotografiar aquesta petita ermita.

Quan pugues per la carretera després de passar el Pas de Lladres l’església de Sant Llorenç dels Porxos crida l’atenció per la seva situació dalt d’un cingle. Poc després del Pas de Lladres a mà esquerra hi ha una pista que ens condueix fins al mas dels Porxos i aleshores seguint una variant del camí, que ens portaria muntanya avall fins a Castellar del Riu, s’arriba a l’església.

Si des de la carretera ens havia cridat l’atenció quan arribés prop et donés compte que no només hi ha el penya-segat a la part posterior de l’edifici sinó que tret del camí per arribar-hi els voltants són un espadat dissimulat pels matolls i arbres de l’entorn.

El marc paisatgístic és incomparable construïda a les primeres elevacions de la serra dels Lladres domina una parts dels Rasos, el pla de Campllong i les bagues de Terça.

L’església de Sant Llorenç dels Porxos és una capella d’una sola nau i sense absis. La nau està orientada a ponent, amb una porta d’arc de mig punt, sense cap tipus d’ornamentació. Sobre la porta s’alça un campanar de cadireta d’una sola obertura bastant gran i sense campana.

L’interior és il•luminat per una sola finestra de doble esqueixada, oberta al mur de migdia prop del presbiteri.

L’església pertany al terme de Castellar del Riu i no degué ser mai parròquia, perquè no consta en la visita del 1312 al deganat del Berguedà.

Actualment les notícies històriques referents a l’església són desconegudes.

Sola, d’esquena a l’abisme resisteix immutable el pas dels segles i dels vents.

Fotografia: Rosa Planell Grau.
Berga, 21 octubre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada