diumenge, 16 de desembre del 2012

SANT POLICARP DE CORTÀS. BELLVER DE CERDANYA.

En la nostra habitual recerca de llocs per visitar ens vam apropar al poble de Cortàs, pertanyent al municipi de Bellver de Cerdanya. Forma part dels anomenats pobles de la Solana: Cortàs, Éller, Ordèn i Talltendre.

En arribar al poble, situat a 1340 m d’altitud, vam veure en la seva part alta l’església que construïda en la vessant  superior del turó domina les cases del poble.
Segons l’Informe de Sostenibilitat de Bellver el nombre d’habitants de Cortàs, segons dades del 2011, són aproximadament uns 22 habitants que viuen en el marc incomparable  de la natura amb una bella panoràmica damunt la Valltova.  Actualment hi ha un grup de vivendes per gaudir del cap de setmana i vacances.
La parròquia de Cortalz surt esmentada, al costat de la parròquia d’Éller, a la fi del segle X a l’ACCU. Formava part del Pagus Ollorbitensis. L’actual església va ser construïda a la meitat del segle XII. 

L’edifici d’un romànic auster és d’una sola nau amb volta apuntada i planta trapezoïdal per desviació de l’absis semicircular.

L’absis de parets força gruixudes per sostenir la volta de canó és mancat de cap mena d’ornamentació. Enmig hi ha una finestra de doble esqueixada.
Podia haver hagut altre finestra semblant al frontispici substituïda en tot cas per l’ull de bou. Damunt hi ha al campanar d’espadanya de dos ulls. La coberta es de lloses de llicorella

A migdia trobem l’antiga porta actualment paredada, mentre que l’actual, de nova factura, integra el forrellat de la primitiva. Una llàstima perquè les dovelles antigues formen un arc mol més artístic que la moderna.

En l’interior hi ha la sagristia, i dues capelles laterals a banda i banda amb arcs de mig punt i també un cor de fusta. Aquests cossos van ser afegits en època posterior. Té una petita pica baptismal amb ornamentació treballada.

Buscant dades del sant, nom generalment no gaire estès, vaig trobar les següents: Sant Policarp d’Esmirna fou un escriptor grec cristià del segle II. Va morir com a màrtir essent cremat viu a l’edat de 86 anys. És autor de diverses epístoles i venerat com a Sant en tota la cristiandat.

Devoció a Barcelona: Pel fet que el 26 de gener, dia de la seva festivitat, va tenir lloc la victòria a la Batalla de Montjuic, Sant Policarp va esser tingut com a protector de les tropes catalanes. Diu la llegenda que havia aparegut sobre la porta de Santa Madrona a la muralla per encoratjar l’exèrcit català.

També fou venerat contra el mal d’orelles i l’oli de les llànties del seu altar era tingut com remeier.

Quan oli serà necessari per què s’escolti el clam dels catalans!!

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.
Berga, 12 novembre 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada