diumenge, 30 de juny del 2019

LES MALVES


Les malves senzilles, ara florides, adornen els vorals de camins i conreus. El seu color violeta, blavós o rosat guspireja  en mig de la grisa i resseca vegetació  que l’envolta.

Recordo a l’Oriol, el meu petit, quan només tenia cinc o sis anys, que durant la visita d’uns amics de ciutat a la casa pairal, mentre jugaven els menuts pels voltants de l’era, de cop és  van sentir uns forts crits de la nena forana, al anar cap a ells vam escoltar a l’Oriol que li deia,

¾    Tranquil·la Eva, que les ortigues piquen una mica, però buscarem una malva i et curarà tot seguit.

En arribar a ells, el nen ja teia unes fulles de malva a la ma i li fregava la cama, vermella  allà on li coïa.  El nen ens va explicar, davant als grans bocabadats, que això li havia ensenyat l’àvia, la meva mare, i que era una cosa  anava molt bé, quan t’arriscaven les ortigues, per això sempre i  havia les malves a prop.  La nena ja s’anava calmant i somreia de nou.

De l’àvia en va aprendre moltes altres de coses, com el seu gust per la cuina, enfilat en un escambell, de de ben menut guaitava i ajudava a la mare, quan aquesta cuinava i sempre li preguntava coses, i ella encantada amb el seu petit ajudant. Avui es cuiner en un petit restaurant, però encara està estudiant. Vol arribar a ser xef d’un restaurant important. També va aprendre de la iaia, la importància de les herbes aromàtiques i les seves propietats tan dietètiques com curatives , les quals utilitza sovint en les seves receptes.

Avui estem convidats a dinar a casa seva , fa poc que ha estrenat aquest pis i ens ha convidat a tota la família, en el seu dia de festa,El primer plat ja és a la taula, ben parada i guarnida. Una amanida fresca de vegetals, fruits i flors, lleugera i refrescant per un dia calorós. Les  flors liloses de la malva sobresurten al damunt. Quin goig de plats i de taula.

Després d’un segons majestuós, unes postres exquisides per llepar-se els dits. l'Oriol ens va a saludar content d’haver pogut reunir pares  germans la tieta i alguns cosins. Tots el feliciten pels dinar i l’estrena del pis.

Què orgullosa estaria avui  la mare de poder veure el seu nét preferit  convertit en un bon cuiner i en el camí de ser un important xef, qui sap si algun dia aconseguirà una estrella. Llàstima la pobre que fa dos anys “que  cria   malves” com ella sovint deia quan algú estimat se’n anava.

29/06/2019/



2 comentaris:

  1. Els nens de ciutat poden aprendre moltes coses dels nens del camp, com això de les flors de malva curatives...Que les àvies de pagès sabien moltes coses i la mainada les aprenia bocabadats...
    D'on deu venir la dita criar malves, perquè als cementiris i poden haver d'altres flors.
    Que tingueu tots plegats un bon estiu, si potser no tan calorós com aquests primers dies.
    Petonets, Anna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De fet abans hi havia la saviesa popular de la gent del camp, com tu bé dius, i els petits ho apreniem tot. ara moltes coses d3aquestes s'han perdut, per molt que hi alguns intenten recuperar-ne algunes, ar a la gent jove i no tant jove amb Internet ho tobren i solucinen tot.
      Aixó de criar malves no se de que pot venir, pot ser perquè en les cementiris d'abans era la planta que més hi abundava, o alguna altre cosa ven diferent.
      Bon estiu per tu també, ara sembla que la calor ja no es tant forta, a més a plogut una mica.
      Petonets M. Roser

      Elimina