dimecres, 18 de maig del 2016

SANT JAUME DE LA BOIXADERA DE BANCS. MONTMAJOR. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA 

Visitàvem la petita església de Sant Jaume de la Boixadera de Bancs situada per sobre la masia de Boixadera del Bancs. 

 
No m’ha estat possible trobar notícies històriques de aquest ben conservada i cuidada església que malgrat la seva aparença romànica, no surt catalogada en Catalunya Romànica. Segurament va ser edificada com a capella del proper gran casal de Boixadera dels Bancs.  

Prop de la capella  de St. Jaume, hi ha la gran cova coneguda com “la Bòfia de Boixadera”  o “Bòfia de St. Jaume”. Té dues boques d’accés i un notable  interès espeleològic, i és de fàcil recorregut per gent preparada i equipada. A l’interior hi ha les sales anomenades “el bany de la princesa”, “la sala de les campanes”, “la sala gran”. Sembla ser que en el neolític va ser utilitzada com a fossar.  

Església de petites proporcions i d'una sola nau. Presenta la coberta amb volta de canó, feta amb carreus disposats a plec de llibre, però totalment enguixada.  

L'absis devia ser també cobert amb quart d'esfera. Els murs són llisos, sense cap tipus d'ornamentació ni cap obertura. Tan sols hi ha un petit ull de bou circular a la façana principal sobre la porta, i una finestra quadrada i tapiada al costat sud. 

La teulada exterior és a dues vessants de teula àrab 

La porta s'obre a ponent i està feta amb grans dovelles que descriuen un gran arc de mig punt. 

Damunt la porta hi ha el campanar d'espadanya, amb dos ulls de grans proporcions. 

El mur nord conserva dos contraforts.  

Històricament havia estat sufragània de la parròquia del Cint , municipi de L'Espunyola, i actualment ho és de la parròquia de Montmajor. Les cases de la zona de Boixadera formen part del territori de Correà que juntament amb Comesposades van formar un municipi al segle XIX, agregat actualment a Montmajor. 

 
El temple va patir l'incendi forestal de l'any 1994 i es va cremar quasi per complert, això es la causa que es perdés el retaule que hi havia al seu interior. 

Actualment com mostren les fotografies ha esta completament restaurada i presenta una imatge perfecta.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada