divendres, 13 de maig del 2016

SANT ESTEVE DE VALLDEORIOLA. SAGÀS. BERGUEDÀ.

 TERRA BERGUEDANA

Visitàvem el lloc i l’església de Sant Esteve de Valldeoriola, (també anomenada Valloriola) que envoltada de masies s’alça damunt un petit turó que domina les cases i els camps del seu entorn.

 
Segons el diccionari Alcover-Moll, la probable arrel etimològica del nom seria.: grafia aglutinada de vall d'Oriola (probablement nom personal femení medieval). 

L'església de Sant Esteve de Valldeoriola té els orígens en l'època medieval (baixa edat mitjana) però fou modificada i ampliada al s. XVIII. La llinda de la porta de la sagristia esmenta la data de 1701.  

 
L'església de Sant Esteve de Valldeoriola té una sola nau amb una sagristia oberta al mur del presbiteri, a tramuntana. Orientada a llevant, té un senzill campanar d'espadanya a ponent.  

La porta, d'arc de mig punt i amb dovelles regulars, està orientada a migdia. Està coberta a dues aigües i té el carener paral·lel a la façana principal. 
 

 

Decorada interiorment amb una senzilla estilització floral a l'altar i una decoració geomètrica a la resta de l'edifici. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada