dissabte, 28 de febrer del 2015

INVENTS

INVENTS...! Quin dilema!
Crec que jo mai no he estat capaç d’inventar res. Sempre m’ha semblat que ja estava tot inventat i la majoria de coses, fins i tot reinventades.

Per endinsar-me un xic sobre aquest món de les invencions, a mi em venen a la memòria, aquells famosos invents del TBO. De ben segur que tots els recordeu. No estic segura que a la pràctica funcionessin però, si més no, eren molt originals.

Aquests es van començar a editar a partir del 1943. Uns invents així... una mica complexes i força estrafolaris. Tot i que la idea de la sèrie fou del director de la revista, Joaquim  Buigas, i el primer dibuixant s’anomenava Nit. Després d’haver passat per les mans d’altres dibuixants, finalment, cap els anys seixanta, se’n va fer càrrec   Ramon Sabatés i Massanell

Pel que fa a Nit i a Sabatés eren pèrits mecànics, la qual cosa feia que, als seus invents, se’ls pogués donar una “certa” credibilitat. La secció era presentada per un personatge fictici, el Professor Franz de Copenahgue.

La popularitat d’aquesta secció va quedar plasmada en el llenguatge popular amb la frase: “es un invento del TBO”, per remarcar alguna idea una mica estrambòtica o absurda.


Bé, trencant de raons, avui és un dia meravellós. Les notícies, tant les dels diaris com les de  la ràdio i  la televisió, no poden ser més bones: L’atur ha baixat tant... que es pot dir que gairebé tots els joves tenen feina. Les guerres s’han acabat... la PAU regna a  tot al món; no hi ha odis, ni rancors ni enveges. S’ha acabat la ràbia! S’han acabat les pugnes, s’ha acabat la crisi i la misèria. Tothom té una vida digna, totes les famílies tenen casa per viure. No hi ha ocupes, no hi ha indigents, no hi ha cap cosa precària...

És un goig sortir al carrer i veure la cara de felicitat que es reflecteix als rostres de totes les persones. Ho notem clarament  quan ens saludem amb els nostres  veïns, i ens adonem de la cara de satisfacció de tothom qui ens envolta.

Fins i tot el temps ha millorat molt: fa calor quan n’ha de fer i fa fred quan toca. Plou amb mesura per regar tots els horts i no pedrega mai. Tampoc no es queixa ningú de que hi hagi secada. Tenim l’aigua necessària, tenim... podríem dir... tot el que ens cal per ser feliços. Què més es pot desitjar?

Ja us deveu imaginar que tot això forma part dels INVENTS, que m’hauria agradat molt poder-los enginyar i que a més a més funcionessin. Llàstima que no ha estat possible!

 13 d’octubre de 2014

1 comentari:

  1. Els invents del TBO, quins records d'una època ja llunyana, sempre me'ls mirava.
    Els invents de la segona part del relat, llàstima que ningú pugui fer o dissenyar que funcionin.

    ResponElimina