dimecres, 26 de febrer del 2014

TREURE BALL A SANT FELIU SASSERRA. BAGES.

Sant Feliu és una constant en la meva vida. És una població on em lligaven llaços familiars i molts records d’infantesa, per això aquest any hem anat a veure la “Dansa de Treure Ball” que es representa el diumenge de Festa Major.
 

Sant Feliu Sasserra és actualment una població del Bages, però històricament s’ha emplaçat dins la comarca natural del Lluçanès. 

Actualment a més dels vilatans es reuneixen moltes persones lligades per família i que han cercat mitjans de viure fora del poble. 

En acabar la missa es reuneixen els assistents a la plaça Major on havia  files de cadires i un escenari des on ha tocat la cobla Rosaleda. 

Per començar la Festa en primer lloc hem sentit la tamborinada dels Grallers del poble. 

Aquest any hi havia la novetat de celebrar el 25 aniversari dels Gegants de Sant Feliu. Els Geganters han representat una adaptació de la música i dansa de Treure Ball, però ballada pel Feliu i la Magdalena, els dos gegants del poble. M’ha meravellat la gràcia com han dansat els dos gegants i en finalitzar el ball la forma com la Magdalena ha girat una i altre vegada sobre sí mateixa.  

 
Recordar que l’església de la població està sota l’advocació de Sant Feliu i l’ermita de Santa Magdalena forma part del nucli municipal.   

La dansa (el Treure Ball) és antiquíssima, perquè si comptem els compassos trobem que té els mateixos que una sardana curta; la nostra dansa tota sencera té trenta-dos compassos, però com que la repetim quatre vegades ens dóna el mateix tiratge que una sardana curta: cent vint-i-vuit. 

Pel que fa al dansar-la és senzillíssim: tenim trenta-dos passos de passeig i trenta-dos punts de saltat, amb la particularitat que en el compàs setze el ballador, passa el ram per sobre el cap de la donzella i això és tot. 

Pel que fa a la música hi trobem dues classes de melodia, és a dir, dues tirades totes de setze compassos i cada vuit la melodia va repetint. 

Antigament es ballava una dansa original de Sant Feliu que tenia dos textos, un de seriós i un altre de paròdia. Actualment la dansa del Treure Ball es balla per la Festa Major del poble (el segon diumenge de setembre), per la Festa de la Gent Gran (al mes de maig) i per la Festivitat de Sant Pere Almató (l’últim diumenge d’agost).  

Els dansaires són dues parelles que representen l’autoritat senyorial. Tot i que no hi ha una vestimenta estipulada, els homes porten barret de copa, camisa clara, pantalons foscos, faixa, espardenyes de vetes i un ram de flors a la mà dreta. Les dones es vesteixen amb xal, caputxa, faldilla estampada i espardenyes de vetes. 

En acabar, tot seguit es procedeix a ballar el Ball Robat, que és un vals-jota també amb repetició. En una primera part actuen només les dues parelles que han ballat el Treure Ball. A la segona part, dos homes del públic prenen les dues balladores a les seves respectives parelles, els quals es veuen obligats a buscar-ne d’altres entre el públic per continuar ballant. 
 

Això es va repetint mentre hi hagi homes del públic disposats a robar les parelles, de manera que s’estableix una llarga cadena fins que s’acaba la peça musical. 

Són molts els que han vibrat en les seves vides, en la seva joventut, ballant i escoltant-la. No us ho perdeu perquè seria una decepció si es perdés una  part del nostre folklore. 

No deixeu de conèixer aquestes festes populars perquè representen les arrels de la nostra Catalunya i la nostra gent. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada