dijous, 25 de juliol del 2013

EXCURSIÓ A SANT MIQUEL DE CUIXÀ




Diumenge de juliol,  fa un dia clar i diàfan, preludi d’un dia calorós, l’autocar enfila carretera amunt per la Cerdanya francesa, resseguint  els Pirineus, després baixant per la vall del Tet cap al Conflent.  Sant Miquel de Cuixà és el destí, d’un grup de gent que acompanya a la coral Santa Maria d’Avià.


El monestir benedictí de Sant Miquel de Cuixà, es troba al peu del Canigó, dins el municipi de Codolet, al Conflent. Va ser fundat per l’arxipreste  Protasi l’any 879. Els  abats Garí i Oliba el van convertir en un dels centres espirituals i culturals més importants de l’època feudal. Es una de les construccions més importants del Romànic català , amb el claustre del s. XII d’estil llombard, o l’Escriptorium, on van ser copiats i escrits importants llibres de la nostra primera historia .
Després de segles d’alts i baixos, on sempre s’havia mantingut el culte, durant la  Revolució Francesa, el 1793, el monestir es venut i comprat per particulars que el dedicaran a magatzems i usos agrícoles, iniciant una important decadència  i enrunament d’algunes parts.

Al inicis del s. XX.  es fan intents per recuperar el monestir. George Grey, escultor americà, al 1913, compra part del claustre . Capitell a capitell, que reproduirà el claustre íntegrament al Cloisters  Museum de Nova York, on avui es pot veure.  L’any 1919 s’hi van instal·lar els monjos  cistercencs de Fontfreda, que a més de la recuperació espiritual, s’hi va començar una recuperació arquitectònica iniciada per Puig i Cadafalch el 1938, tasca que continuar més tard el govern francès.

L’any  1965, els monjos de Montserrat es faran càrrec del Monestir, monjos vinguts de Montserrat  tractaran  de fer-lo reviure ens aquells anys difícils de la nostra història. Serà espai d’acollida i refugi per exiliats del final del franquisme. L’associació cultural de Cuixà organitza  jornades d’estudi sobre la història de l’Art Romànic als Països catalans.
 
La colla de cantaires  i acompanyants arribem a Sant Miquel de Cuixà, poc abans de les onze del matí , hora en que comença la missa. La  coral cantarà la missa, allà al monestir. Els cants en català s’alternaran amb els francesos, de  la gent del poble i visitants. Les pregaries  també s'alterna la llengua catalana i la francesa. Un petit escolanet de Montserrat, d’Avià, ens cantarà un salm en solitari, que farà posar la pell de gallina, amb la seva dolça veu blanca, també acompanyarà a la coral en altres cançons que  finalitzaran  amb el cant del Virolai, on el nen cantarà les estrofes, la coral i els fidel sfaran la tornada....  Rosa d’abril, morena de la serra, de Montserrat estel...   cant que unirà als catalans  del nord i del sud dels Pirineus.

Després d’admirar el claustre i els entorns del monestir, amb la foto de rigor, ens dirigim cap a Prada de Conflent, on dinarem en una terrassa a la  plaça davant de  l’esglèsia de Sant Pere, amb vistes al  magnífic campanar romànic, envoltats pels marc històric del casc antic de la vila i pel mercat de ceràmica i queviures del  diumenge.
Sortida cap a Collioure  on passarem la tarda , abans de tornar cap a casa.

-22 de juliol de 2013-

 

2 comentaris:

  1. Quina excursió tan agradable Anna..O sigui que hi ha un escolanet de Montserrat que és d' Avià....Tot un honor! M'agués agradat sentir les cantades, segur que va ser molt emocionant.
    Petonets cantaires.

    ResponElimina
  2. Hola M. Roser, doncs si que va estar bé l'excursió, i ja veus al teu antic poble també hi han escolanets de Montserrat, l'any que ve segur que ja seran dos. Hi han molt bones veus, hi el marc de Cuixà, incomparable.
    Petons de bona nit

    ResponElimina