dilluns, 15 de juliol del 2013

JEZABEL.

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer. 

He llegit el llibre “JEZABEL” d’Irène Némirovsky publicat per “La Magranai i traducció  al català de Maria Llopis. 

Dades extretes d’internet i de la solapa del llibre: Irène Némirovsky, escriptora en llengua francesa, nasqué l’11 de febrer de 1903 a Kíev i morí el 17 d’agost de 1942 a Auschwitz.  

Irène Némirovsky era filla d'un ric banquer jueu ucraïnès. Va ser educada per una institutriu francesa, que va fer que per a Irène el francès fos gairebé com una llengua materna. Al llarg de la seva vida, arribarà a parlar també el rus, el polonès, l'anglès, el basc, el finès i el jiddisch. La família a causa de la Revolució Russa fugen a Finlàndia, més tard a Estocolm establint-se finalment a França. Reprèn els seus estudis i obté, el 1926, la llicenciatura universitària de lletres a la universitat de la Sorbona. 

Némirovsky esdevé una escriptora cèlebre però tot i el seus èxits i talent reconeguts mundialment, el govern francès li denega, el 1938, la nacionalitat francesa. 

Les lleis franceses l'obliguen a portar "l'estrella groga". No obstant això, la seva ànima d'escriptora no es rendeix, i continua escrivint. El 13 de juliol de 1942 arrestada per tot seguit ser deportada a Auschwitz, on morirà de tifus.  

Jezabel narra l’historia de Gladys, una bella i rica dona que es negà a envellir. Pel seu egoisme causa la perdició de la seva pròpia família, un petit detall és negar a la seva filla el casament per què la gent no digués que era la mare de... i calculessin els seus anys. Festes balls, saraus, Niça, París, Costa Blava i tot aquest llocs de resplendor mundana són el seu món. Finalment jutjada i condemnada per un crim comès ens dona la idea de que és feliç perquè ha pogut amagar la seva vertadera edat.  

És un llibre fàcil i ràpid de llegir. En cadascuna de les pàgines ens meravella l’egoisme desaforat del personatge central així com la seva manca de consideració a les altres persones properes.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada