dilluns, 11 de febrer del 2013

SANT MARTÍ DEL PUIG DE LA BAGA. GISCLARENY. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA
 
A la dreta del Bastareny , en el bell mig de la vall, encimbellada dalt d’un cim, hi ha l'església de Sant Martí del Puig de la Baga, presidint amb majestat l’amplia vall protegida per les serralades del Cadí i de Gisclareny.  

Hi ha constància de la seva existència des del segle X, en que s’esmenta Sant Martí del Puig de la Baga en la documentació del monestir de la vall de Bastareny. L’any 961 el prevere Bell i altres marmessors del difunt Ava li donaren diferents possessions entre ells el Puig. 

Al segle XIII tenia la condició de parròquia, més posteriorment apareix esmentada com sufragània de la parroquial de Gisclareny i al segle XVIII, de la de Sant Miquel de Turbians.


 Sant Martí del Puig de la Baga pertanyé a l’antic comtat de Cerdanya a la històrica vall de Brocà i fou possessió del monestir de Sant Llorenç de Guardiola, anteriorment Sant Llorenç prop Bagà.

L’edifici és format per una nau. datada possiblement al segle XI, no gaire gran i cobert amb volta de canó. Modernament s’hi ha afegit dos capelles laterals.

Son destacables a migjorn la porta adovellada amb pedra tosca formant l’arc de mig punt.

L’absis força ben fet, a base de blocs de pedra força regulars disposats en filades regulars i a trencajunts. No té ornamentació però és coronat per una senzilla cornisa de pedra tosca.

 A ponent s’aixeca el campanar d’espadanya de dos ulls i que agafa tota l’amplada de la nau.

A tramuntana i migjorn fórem construïdes dues capelles el segle XVIII. La volta conserva el guix amb pintura de color blau. Una antiga tradició deia que el color blau allunyava els mals esperits.

Es conserva encara la pila baptismal de vuit cares. 

Rere l’absis trobem una gran pedra amb un orifici antropomòrfic que a la nostra visita era una de les conegudes com pedra de la petjada de la Verge. Altres diuen que pot haver acollit algun enterrament.

Actualment no té culte. A la porta d’entrada hi ha unes quantes mates d’aranyons. 

Prop de l'església hi ha la gran masia del Puig, que ja apareix esmentada en documentació del segle X. Prop de la masia, al peu del Bastareny, hi ha l'antic molí fariner del Puig i el pont del mateix nom, construïts al final del segle XVII o al començament del XVIII. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.
Berga, agost 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada