dilluns, 9 d’abril del 2012

SANTUARI DE STA. MARIA DE LES ESPOSES. SANT JULIÀ DE CERDANYOLA. BERGUEDÀ SOBIRÀ

Un nou matí i triar un nou destí per conèixer un xic més el nostre Berguedà. Aquest cop hem anat a visitar l’ermita acinglerada en un congost de la carretera que des de Guardiola de Berguedà condueix fins a Sant Julià de Cerdanyola.
Després de fer un quants viratges i una bona pujada, habitual en carreteres de muntanya, hem arribat a l’ermita situada al costat de la BV-4021. Ben bé, podríem dir que el terreny ha estat aprofitat al màxim perquè la paret de l’edifici s’inicià en el mateix cingle i sembla que l’absis, que diria que no ho és sinó la sagristia segons la fotografia interior, retalla el marge del precipici. Davant de la porta d’entrada hi ha una agradable plaça amb arbres i murallada. Ho coneixíem per haver fet alguna vegada la caminada de Guardiola i la ruta davallava del proper cim del Puig passant pel camí davant de l’ermita.
L’església té una sola nau rectangular orientada a llevant. Està coberta de una volta de canó esquifida i amb arcs torals. Per fora, hi ha una teulada (teules aràbigues amb pedres damunt, segurament per evitar que el vent se les emporti) a doble vessant. Les parets són completament llises, fetes amb pedra irregular amb morter, però executat amb màxima pulcritud. No hi ha cap tipus d’ornamentació escultòrica llevat d’un òcul i la porta adovellada.

Des de l’espai davanter s’aprecia una bona panoràmica de la vall del Bastareny i el cingles de Vallcebre. A sota mateix es divisa Guardiola de Berguedà.
L’obra de Santa Maria de les Esposes, correspon a l’a. 1858 com ens recorda la inscripció de la part superior de la porta. Es pot incloure dins el corrent neoclàssic tardà i rural. És un important centre de devoció per Guardiola i tot el terme municipal.
Al costat de la porta una placa de pedra porta el següent missatge:

PIATOSA INSCRIPCIÓ
FETA PER EL FILL DE CERDANYOLA
JOAN CASALS CIRERA

SI CAP EL CEL VOLS FER DRACERA
VIANANT PER EIX CAMÍ
ATURA’T UN XIC ACÍ
I MIRANT PER L’ESPITLLERA
LI DIRAS MENTRE’S REPOSES
A NOSTRA MARE ESTIMADA
OH! VERGE DE LES ESPOSES
SIAU LA NOSTRA ADVOCADA
SI ES D’ACÍ O D’ANDOINA
SI DEVOT LI DONS ALMOINA
AL CEL TE SERA TORNADA.

L’ermita és inclosa en l’escut del poble de Sant Julià de Cerdanyola. Aquest poble també celebra el 24 de desembre la Festa de la Fia-Faia juntament amb la celebració de Bagà.

Text i recull de dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.
Berga, 8 abril 2012.

2 comentaris:

  1. Ja vaig fer un comentari a coneixercatalunya i algun altre lloc, sobre el lloc anomenat les NOU FONTS, un lloc amb una història que s'ha engolit com les seves fonts...en la boscúria i la penombra del lloc. Teniu informació del lloc? Es celebraven aplecs o trobades en aquest lloc?

    ResponElimina