dimarts, 17 d’abril del 2012

SANTUARI DE MASSARRÚBIES. LLADURS. SOLSONÈS.


Aquest cop ha estat una sortida sense rumb determinat. Hem anat a dinar al restaurant Mare de la Font, (altament recomanable) proper a Solsona amb la família. Després de dinar satisfactòriament hem decidit aprofitar-nos que el nostre conductor no és bevedor de vins ni licors. Per tant, hem decidir anar a fer una volta per una d’aquestes carreteres perdudes de la nostra terra. Ens hem encaminat cap a Cambrils a la muntanya(municipi d’Odèn). Sobtadament un rètol ha cridat la nostra atenció “Santuari de Massarrúbies” i tot seguit hem girat el vehicle i hem continuat per la carretera estreta i girada, però ben asfaltada, fins arribar al cap d’uns 3 o 4 km. davant del mas Cabiscol i el santuari de la Mare de Déu de Massarrúbies.

El lloc es troba a l’antic terme de Terrassola, del municipi de Lladurs, a la comarca del Solsonès. La senyoria de les terres ha pertanyut des de l’a 1106 a l’església de Solsona. Les ingerències dels cavallers feudals, propietaris dels castells veïns, obligaren el bisbe d’Urgell a confirmar la donació. Aleshores els abats i més tard els bisbes de Solsona nomenaven el batlle.
El santuari es tracta d’un edifici d’origen romànic però molt reformat en el s. XVII. Davant de la porta d’entrada hi ha un espaiós pòrtic i al costat mateix el cementiri. Hi ha construïdes capelles laterals al dos costats i un cimbori a la part de l’altar. Damunt la porta hi ha un campanar de dos ulls de cadireta però amb un afegit que bé podria ser un comunidor. En recorda també el modificat campanar de l’església de Sant Romà de l’Aranyonet.


El retaule de l’altar major és renaixentista i la imatge de la Mare de Déu de Massarrúbies d’estil gòtic. La història de la imatge s’emmarca dintre de les llegendes de les talles que no volen ser mogudes del lloc on són trobades.

La troballa la fer un pastoret de la masia de Cabiscol. Un dia en arribar a la casa amb el ramat va anunciar que portava una cosa molt bonica. a l'assabentar-se les autoritats de Solsona manarem que s’hi portés però la imatge cada cop que la volien traslladar és tornava més feixuga. Finalment van decidir portar-la altra vegada a Cabiscol, el seu pes s’alleugeri i així és queda en el santuari marià de Massarrúbies.

El primer diumenge després de l’Ascensió es celebra la festa del Perdó, a la qual acut un bon nombre de veïns de dins i fora del municipi.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.
Berga, 15 abril 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada