dilluns, 8 d’octubre del 2018

LA PEDRA DE LES CREUS. ROCAFORT



En la nostra visita a Rocafort (Bages) paraven a la Pedra de les Creus i llegíem els seus indicadors. Ens va cridar l’atenció un en què semblava com si fos la mateixa pedra qui ens donés raó del per què de la seva existència. Diu:
A les primeries del segle XVII ja m’anomenaven:
“LA PEDRA DE LES CREUS”
Estava situada dalt de la carena del camí que va del mas de Roviralta a Rocafort.
Davant meu descansaven les comitives que de Roviralta i els seus masos portaven un difunt a enterrar a Rocafot. Resaven una absolta i em marcaven una creu.
Molt malmès l’indret per una urbanització i per l’incendi forestal de l’any 1985 m’han portat a aquest lloc on continuaré sent testimoni del pas dels difunts.

La Pedra de les Creus és una roca d'aproximadament 3.500 quilos i que d'uns 3,8 metres de llargada, 1,30 d'alçada i 0,60 d'amplada. Esculpides a la roca s'hi poden observar una trentena de creus més o menys.

L’altre cartell comenta. La pedra de les creus es envoltada de moltes llegendes que giren entorn del seu origen. Es tracta d’un gran bloc que porta gravades unes quaranta creu, així com moltes marques. Fou descoberta per alguns estudiosos d’Amics de l’Art Romànic.

Miquel Pujol Mur
Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada