divendres, 18 de març del 2016

SANT LLORENÇ DE GUARDIOLA DEL BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

En aquesta ocasió visitàvem no l’important església de Sant Llorenç prop Bagà, recentment batejada com Sant Llorenç de Guardiola, sinó la nova església situada en el poble i també sota l’advocació del mateix Sant.
 
 

El poble de Guardiola de Berguedà (720 m i 1007 h. 2009) és situat a la dreta del Llobregat, a la confluència d’aquest riu amb el Bastareny. L’integren els barris de la Farga, del Bastareny i de les Cases Noves del Collet. És un petit nucli comercial, sorgit a les vies de comunicació de les valls del Bastareny i del Llobregat, als peus de l’antiga abadia de Sant Llorenç prop Bagà.
 
Rep el nom —diminutiu— d’una petita guàrdia o castell que hi havia, avui en ruïnes. La primera notícia conservada és del 939. 

 
La nova església de Sant Llorenç va ser construïda entre 1956 i 1959 per tal de dotar al municipi d'una nova església ja que l'antiga del monestir quedava massa lluny del nucli urbà. Es consagrà el 1959.  

Ens sorprengué a l’exterior les arcuacions cegues i les lesenes pròpies del romànic fins a trobar aquesta explicació. Es tracta d'una construcció neoromànica dins d'un moviment historicista fet després de la guerra civil.  

Església de tres naus de planta basilical coronada per un absis central flanquejat per absidioles. Als peus de l'edifici, a la façana a ponent, trobem una torre campanar de planta quadrada.  

 
La coberta és a dues aigües amb teula àrab i el parament de carreus de pedra irregulars units amb morter.  

L'entrada principal és un arc de mig punt amb arquivoltes i columnes filiformes als muntants.  

Sempre és bo veure que la fe del nostres pares es conserva en l’actualitat. Malgrat les esglésies, tret de alguna honrosa excepció són tancades durant gran part de la setmana.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada