dilluns, 16 de desembre del 2013

EL TRACTANT DE BESTIAR II.


El Fortià i el Jacint marxen cap els corrals situats fora de la masia. Són uns tancats bastant generosos on romanen varis matxos i alguna mula. Els nois més grans i enjogassats, mentre no rebin una mirada seriosa del pare, els segueixen. Els més petits, van on és la mare que renta la roba agenollada a la vora del riu. 

Els animals són ferms i mostren una vitalitat exuberant, la pell els hi brilla i els ulls són bells i nítids. Entren els dos homes dins el tancat i el Fortià se n’apropa sense gens de por i prenent-los pel cap els hi fa obrir la boca, per mostrar els dents al Jacint, i deixar clar la seva jovenesa i el gran servei a fer durant anys.  

El Jacint s’enamora d’un parell de matxos i d’una mula, tots ells preciosos, demanant-hi el preu, per a continuació regatejar-los tots i cercant sempre el més petit dels defectes a cadascuna de les nobles bestioles. La seva boca només sap emetre paraules com: aquest mira malament, l’altre té la cara baixada, aquest arronsa el peu, l’altre sembla ranqueja del peu dret, la gropa d’aquell és baixa, l’altre la té massa alta, etc.  

El Fortià veu que la venda no serà gaire substanciosa ja què nota al Jacint molt reticent a l’hora d’obrir la cartera i tancar el tracte. Aleshores lluny de la quadra, enmig d’un camp, el Jacint, es fixa en un animal que lligat a una estaca roman cercant herba per menjar. L’animal, un matxo de supèrbia planta i bona alçada, malgrat li costa arribar a l’herba no mostra cap tipus d’enuig, no tiba de la corda, ni brama, ni tira guitzes en protesta del seu lligam.  

El Fortià se’n adona de la mirada del Jacint i amb cara de murri li comenta:
¾    No voldràs comprar pas aquell animaló, Té bona planta, té força i et faria la feina, Te’l vendria bé de preu i tot. 

Mentre baixen al prat continuen la seva xerrera.
¾    No estarà pas malalt.
¾    Malalt dius, que va, si és fort com una roca.
¾    No serà rabiüt, no te’n pots fiar, alguna vegada són de la pell del diable.
¾    Rabiüt dius, no trobaràs un animal més mansoi que aquest.- Mira i agafant un grapat d’herba li apropa al morro i el matxo tot afamat la mossega pausadament temen que si vol córrer li’n retirin.- Veus com és un àngel.
¾    Si, però....
¾    Res, Jacint, escoltem, que jo mai t’enganyaré, compres un bon animal. Dels millors i un dels més preuats que tinc i a més el compres bé de preu. Què vols més? Què et regali la dona?
¾    No que me l’ha enviaries amb tota la mainada per alimentar.
¾    Llavors, què... Tracte fet? - I és donen les mans, com a senyal indestructible d’haver tancat l’operació.- I com gran amic teu que sóc vull donar-te un consell. Perquè malgrat tot, veig que amb el bestiar vas una mica perdut. Aquestes bestioles no els hi donis mai gaire menjar. Res més, emporta’t-el, i aquí pau i demà glòria. 

El Jacint agafa el matxo i marxa cap a casa pensant en el gran negoci que ha sabut fer a costa del Fortià.  

CONTINUARÀ...

Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada