dissabte, 30 de març del 2013

PASQUA, PRIMAVERA I CARAMELLES


Els nens i les nenes estan fent l’últim assaig de les caramelles, al local de les Entitats; els surten força bé, aquest dia de divendres sant s’han reunit per darrera vegada i acaben d’enllestir els preparatius per sortir a cantar pels carrers el diumenge de Pasqua i  l’endemà dilluns, per les cases de pagès properes.
 
El jove professor de música s’esmerça amb aquell grup de nens i nenes del poble i alguns forans, de ciutat,  que pugen els caps de setmana i també s’han unit al grup. L’Oriol, un xicot esprimatxat  i inquiet, demana la director,
-          Quin  és el significat de les caramelles?
-          Les caramelles són uns  cants  lloant  la naturalesa i  la primavera.
-          Que no! –diu el Marc, un vailet de set anys-  son cançons de joia perquè Jesús ha ressuscitat
-          Bah! això són tonteries d’aquest que aneu a missa –respon el Rubèn , un noi de 12 anys.
-          No es veritat ...avui, que és divendres sant,   van matar  a Jesús i el dia de  Pasqua ressuscitarà  i per això cantem caramelles, ens ho han dit a catequesi – respon l’Aleix.
-          Sou uns babaus...
-          No, que és veritat, els meus pares també m’ho han explicat.- afegeix la Núria
 
Tot seguit  es va formar un gran batibull, a favor i en contra d’aquestes raons, el professor que no era creient no gosava prendre partit per cap banda i no sabia com sortir-se’n. La Laura una jove professora que ja havia arribat per recollir  la seva petita va intervenir,
 
A veure em sembla que tots teniu raó. Pels creients, la Pasqua és la resurrecció del Crist,  i això celebrem amb els nostres cants, però també som al  començament de la primavera i tota la natura  reneix de nou després de la mort de l’hivern. Les caramelles són cants  exultants a la  vida  i a l’amor, al despertar de la natura, cants d’alegria i de joia. Pasqua, va molt lligada a l’inici de la primavera,  sempre s’escau  el diumenge després  de la primera lluna plena  de primavera, per això sempre varia de data.  Les caramelles canten tan la resurrecció de Jesucrist com el ressorgir i l’inici de la primavera, a l’amor i a la vida.  Una cosa no exclou l’altre. El que heu de fer es cantar bé i sortir i gaudir per continuar amb aquesta  tradició tan nostrada  i que fa  125 anys que la celebrem  al poble.

Els nens estaven tots escoltant  les explicacions força convençuts . Llavors el director el va dir,
-          Va, tots atens!  Una última vegada d’assaig  i cap a casa.

 Som el matí de Pasqua, molt fresquet encara, però ja el sol sembla que aviat escalfarà una miqueta;  tots els nens i nenes amb la seva camisa blanca,  faixa i barretina els nens i faldilles florejades  les nenes,  apunt per començar els cants pels carrers del poble. Sense faltar-hi la cistella pels ous i l’estelada onejant a l’aire. Finestres i balcons s’omplen de gent al seu pas per escoltar-los, sobretot, els pares i avis dels més menuts amb les seves càmeres per fer fotos i vídeos pel record.
 
 Pasqua Florida, Pasqua de Resurrecció;  joves i vells , homes i dones, petits i grans  formen els diferents grups de caramellaires que avui recorren la vila i amb els seus cants emplenen l’aire de música i alegria, que s’escampa per tots els racons del poble, saludant i donant la benvinguda a la Pasqua Florida  i a la  Primavera .
 
 A dos quarts d’una és concentraran tots els grups a la plaça de l’església i allà es farà  la gran cantada, cada grup cantarà les seves caramelles. La gent ja fa estona que es col·loca pels voltants, i comencen a arribar els primers grups.
 
  La guarnida cistella  s’ha anat emplenant  d’ous i la barretina de diners, ous per fer la truitada el diumenge vinent, i diners per l’excursió de més endavant. El grup de cantaires infantils estan contens i s’ho passen bé, no han defraudat al director, han aprés bé les dues peces que canten,  tot i que cap al final algun està una mica enrogallat, però tan se val , ara contens van cap a casa on els espera un bon dinar i una grossa mona.  I demà Sant tornem-hi .
 
 
 Anna - 25 de març de 2013-
 
 

4 comentaris:

  1. De ben segur que la Pasqua Florida no es viu de la mateixa manera, com anys enllà. Però la tradició caramellaire no ha canviat gens, per sort!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Roser, les coses han canviat una mica, però per sort les caramelles continuen ben vives per aquestes contrades

      Elimina
  2. Ui, les caramelles, quants records...El pare que les assajava amb els nens de l'escola i la mare i les filles guarníem les paneres, cosíem els cascavells, i lligàvem les cintes al pal ( es feien els dos balls). El diumenge sortien a cantar pel poble i el dissabte primer, i després el dilluns, per les cases de pagès.
    Pel què jo sé, les caramelles eren un obsequi dels nois a les noies, per això van començar a cantar-ne només l'element masculí...
    Petonets i que no falti la mona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig que tens bons records de les caramelles, per aqui anem seguint amb la tradicció. No sabia aixó que les caramelles eren un obsequi dels nois a les noies, coneixia les altres versions. Sempre s'aprenen coses noves.
      Petonets dolços

      Elimina