dijous, 10 de gener del 2013

EL PETIT PRÍNCEP.


Aquest escrit no vol donar cap judici sobre el valor artístic ni literari del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú també l’ha llegit conèixer el seu parer.

L’obra “El Petit Príncep” va ser escrita per Antoine de Sant Exupéry. He llegit el llibre editat per Empúries / Emecé en la seva cinquena edició publicada l’any 2000 i traduït per Anna i Enric Casassas. Els dibuixos que acompanyen els capítols pertanyent al propi autor. La coberta ha estat dissenyada i realitzada per Enric Jardí a partir de dibuixos originals.

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry néixer a Lió el 29 de juny de 1900 en una família procedent de la nobles francesa i va morir en desaparèixer en accident d’aviació a poques milles de la costa de Provença, sud de França, durant la guerra el 31 de juliol de 1944 va ser escriptor, poeta i aviador. El vol en què va morir havia de ser el seu darrer vol. El 1948 va ser reconegut com a “Mort per França”.

El 1904, a l’edat de quatre anys va perdre el seu pare al morir accidentat en ser atropellat per un tren. Malgrat tot la seva infància era el tercer de cinc germans va transcorre feliç en el castell de la Môle al departament de Var, propietat de la seva àvia materna.

El 1912 dient que la seva mare l’havia autoritzat a fer el bateig de l’aire va aconseguir volar i portat pel seu entusiasme va escriure un poema sobre la seva passió de volar:
                   Les ales tremolaven sota la brisa de la tarda
El motor del seu cant gronxava l’ànima perduda
El sol s’apropava al seu color pàl·lid.

Durant la Primera Guerra Mundial va ser intern del col·legi jesuïta de Notre Dame de Mongré on malgrat uns estudis mediocres es dedicà a l’escriptura amb intensitat guanyant el premi de narració per una de les seves narracions.

Ja desenvolupant la seva afició per l’aviació, l’any 1931 va casar-se a Agay amb Consuelo Suncin Sandoval de Gómez escriptora i artista salvadorenca.

Hia tot un seguit d’obres de l’autor com Correu Sud, Vol de nit Terra d’homes, Pilot de Guerra, Carta a un Ostatge i El Petit Príncep. Posteriorment a van ser publicades Ciutadella i Cartes de Joventut.

Vaig llegir l’obra en la meva jovenesa i ara m’ha agradat tornar a llegir-la. Tot ella es un missatge escrit en prosa però amb  en un fons poètic i de joventut. Encara llegeixo amb plaer les darreres paraules: Si passeu per aquí, us ho prego no aneu de pressa, espereu-vos una mica just sota de l’estrella...

I prou per què hi ha una informació molt extensa sobre l’autor i l’obra i segurament amb opinions i veus més informades sobre l’obra. Només dir que m’ha encantat retrobar els seus paisatges, les seves paraules i al Petit Príncep.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Berga, 05/01/2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada