dilluns, 5 de desembre del 2011

L'ARBRE GUERXAT

Creixia dret, ufanós i tendre i de cop es va guerxar, encara no s’ho podia creure la Cristina quan contemplava amb sorpresa aquell arbre del seu jardí., el tronc principal és va anar vinclant i algunes rames fins quasi tocaven al terra, mentre caminava badant es va entrebancar amb aquell repetjó i per poc cau al terra ven llarga, - l’hauré de fer aplanar- pensava altre vegada; però sempre ho deixava per més endavant.

Es va asseure en el petit banc davant mateix del arbre, com molts dies feia i és va quedar absorta mirant-lo, mentre els records i les emocions suraven a flor de pell. El seu fill sempre era dins el seu cap i dintre el seu cor: on seria, ara? Que estaria fent? Estaria bé? El tornaria a veure mai més? Aquestes preguntes se les feia mil cops cada dia, i sobretot quan és mirava aquell arbre, que feia ja anys havien plantats junts.
Era xocant el que ara pensava - ell també creixia dret i tendre... era un bon estudiant i afectuós amb tothom, i de sobte...és va guerxar. Només tenia 14 anys, quan va a començar a sortir amb aquells nois més grans. No van sevir de res, ni els consells ni les advertències. Ell tan sobri i disciplinat, va començar a fumar i a beure i també a prendre altres substàncies. Va arribar a un grau tan gran d’enviliment, que va començar a insultar-nos i a maltractar-nos, si no fèiem el que ell volia...i, diners!!! El seu pare el va fer fora de casa . Més tard ell també marxaria , darrera unes faldilles més jovençanes i acolorides. Ella és va quedar sola, amb la seva tristesa i la seva depressió, en aquella gran casa; d’això ja n’han passat deu anys.

Des de fa dies algú no deixa d’atalaiar, aquella part del jardí, on ella surt moltes tardes, algú que la observa quiet i atemorit, sospira i al cap de molta estona marxa sigil·losament. “M’atreviré mai a entrar-hi... a parlar-hi” –pensa.

Avui una patrulla de mossos d’esquadra, l’han detingut, enfilat dalt d’una barana guaitant cap al jardí, han detingut a aquell rodamón malvestat i brut, que ja fa dies que rondava pels voltants, Amb l’enrenou , ella ha sortit, per veure que passava.
- Que passa ? –pregunta la dona
- Aquest vagabund, fa dies que ronda la seva casa. El detenim per fer-li unes quantes preguntes.
Mentre parlaven el noi amagava la cara entre el braç i el forro de la vella caçadora, a la dona li va fer un salt el cor, al veure aquella figura desarrapada , i dirigint-se al mossos els diu
- No us preocupeu, aquet xicot és un vell parent, jo me’n faig càrrec
- N’està segura? potser és violent i li pot fer mal
- Gràcies mossos , però no tinc cap por
La Cristina va agafar al noi pel braç, havia somiat tantes vegades aquell moment, i el va fer entrar dins de casa, el noi avergonyit es mig resistia, però el seu cor es delia per entrar , i al passar el dentell és va posar a sanglotar, tot dient
- Perdona’m!!! Mama, i ajuda’m!!!
Es van fondre en una gran abraçada i junts van sentir que de llavors ençà, l’un podria contar amb l’altre.

- 3 de desembre de 2011-

2 comentaris:

  1. Hola Anna M., m'ha encantat la metàfora de l'arbre guerxat i el noi esgarriat...
    M'ha recordat molt aquella cançó catalana, La mare, no se si la saps és d'aquelles de llàgrimes i mocador!
    "El nen és petit i mig adormit,
    la mare se'l mira...
    Sinó la saps te la passaré.
    Petons,
    M. Roser

    ResponElimina
  2. Hola Roser,
    suposo que m'he inspirat inconcientment en aquesta cançó per escriure el relat. M'encanta "La mare", i també la forma i la veu que té el Diango en cantar-la.
    La tinc en diferentes versions i hasta en pps, gràcies de totes maneres.
    Una abraçada
    Anna

    ResponElimina