divendres, 1 de juny del 2018

PASSEJANT PER SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA


LA XOCOLATERA 



Vam visitar el poble de Sant Pere de Torelló portats per la curiositat de veure de les seves escultures al carrer. Va ser una volta que ens va encantar i malgrat ens manca alguna, segurament tornarem, us les volem presentar amb la descripció del plafó explicatiu.

L’escultura que podem veure fou feta per en Jordi Riera, mestre treballador del marbre i la pedra, per recordar un fet destacat en la història de Sant Pere de Torelló.

En Joan Vaqué i Casas, anomenat l’Esqueller a finals del segle XIX va rebre l’encàrrec de construir un canó (segons relata Josep Pla) que havia de ser de petites dimensions. Un cop fet recordava una xocolatera (estri d’aram per fondre la xocolata), nom que finalment li va quedar.

Segons  es coneix el canó va ser utilitzat en l’atac del Carlins a Ripoll el març de 1873, en el marc de la Tercera Guerra Carlina o Guerra dels quatre anys. Les versions són contraposades sobre la sort que acabà tenint aquest petit canó. Segons Marià Vayreda a “Records de la darrera Carlinada” dins de les seves “Obres Completes”, la Xocolatera va encertar de ple el campanar de Sant Eudald de Ripoll, tot i que va perdre les rodes en el primer intent i va rodolar marges avall, l’incident es va solucionar posant-li unes rodes d’un carretó, que tal com diu Vayreda, “segons parer general li anaven millor que les seves”.

La versió que trobem dins l’obra de Josep Pla relata que “El canó dispara tres vegades seguides i després explotà a trossets enmig d’una confusió i un desconcert inenarrables”.

Els fets històrics són difícils de valorar segons les fonts, però el que sí sabem és que l’esqueller va fer un petit canó.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada