divendres, 17 de febrer del 2017

EL CAMÍ DE SANT JAUME A CERDANYA. Núria Boltà Vilaró.

HISTORIA, ITINERARIS I TRADICIÓ. 

En la nostra excursió per  el camí de Sant Jaume de Llívia a Puigcerdà, lloc de Sant Jaume de Rigolisa, vam tenir la sort de fer la sortida amb el guiatge de la Núria Boltà i Vilaró (Mataró 1950).  

Avui com testimoni d’un mati de l’agradable caminada vull fer una ressenya del seu llibre “El Camí de Sant Jaume a Cerdanya”. Aquest llibre és publicat per Farell Editors en la col·lecció de Llibres de Muntanya. 

Núria Boltà Vilaró, la seva autora, és mestra, llicenciada en humanitats escriptora i dibuixant. Membre de l’institut d’Estudis Ceretans , de la Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i de l’Associació del Llibre del Pirineu. 

En el vessant literari ha publicat una novel·la, diverses narracions curtes en diferents reculls, monografies sobre patrimoni arquitectònic i articles de difusió del patrimoni  cultural, històric i natural en revistes catalanes i d’abast estatal. Tinc un apunt que en parla d’un llibre titulat “Masies de la Garriga” publicat amb el suport de l’Ajuntament de la Garriga que va escriure en el període que va exercir de mestra en dita localitat. 

Com diu la contraportada: El camí històric de Sant Jaume de la Cerdanya a l’Alt Urgell ens endinsa en la riquesa i la diversitat de la natura i el patrimoni cultural, amb una gran varietat de sensacions: els petits pobles plens d’encant, les nombroses esglésies romàniques, la profusió i la bellesa de les panoràmiques de la vall, els colors canviants de la generosa vegetació, i molt especialment la llum del cel. 

El Segre acompanya el Camí de Sant Jaume en molts trams. El veureu al costat del camí des de Ger fins a Isòvol. El creuarem per caminar per la seva riba esquerra fins el municipi de Prats i Sansor. El retrobarem entre Baltarga i Riu de Santa Maria. I ens acompanya passant per varies poblacions fins a la Seu d’Urgell. 

He llegit el llibre i ens mostra un coneixement adquirit fent la ruta  a peu com qualsevol altre pelegrí. També ens parla dels llocs, de la Història, de les causes i dels penediments soferts pels caminants vers a Sant Jaume de Galícia. 

El llibre està molt ben documentat i és fàcil de llegir i interpretar. Una part força interessant per nosaltres, no pelegrins, però que ens agrada caminar són els diferents itineraris descrits. Aquesta primavera-estiu  intentarem fer ne alguns, partits o sencers, que a certa edat un s’ha de mesurar. 

Gràcies Núria, per la teva obra.  

No vull fer comentaris sobre qualsevol obra que no hagi llegit i tampoc que hagi deixat per acabar. 

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada