dimarts, 18 d’octubre del 2016

VISITA ALS DÒLMENS D’EL BRULL. MONTSENY.

Impulsats pel nostre desig de conèixer la nostra terra en aquesta ocasió tornàvem al poble d’El Brull. Ja havíem estat anteriorment visitant la seva església, d’un color quasi vermellós a causa de la pedra de què es construïda. Pedra que forma part del propi terreny. També van mostrar-nos la muralla de la construcció ibèrica. 

 
Aquest diumenge ens vam trobar que era la Festa del Parc Natural del Montseny i en el prat limítrof eren muntades tota una sèrie de carpes per la venta de productes del país. En altres llocs és feien entreteniments per la quitxalla, que molt animada omplia l’espai de jocs. 

Després de donar una volta per les parades i veure com jugaven, força animats, els nens i nenes ens dirigíem a l’Oficina de Turisme a la recerca de dades. En un diari o publicitat ens havíem assabentat de la existència d’uns dòlmens.   

 
L’Oficina de Turisme amablement ens facilitaren la informació demanada i ens donaren un plànol amb les indicacions pertinents de ruta i quilometratge. 

Seguint el mapa, primer per una pista asfaltada, més tard per una pista de terra, seguíem el curt trajecte de només 5’7 km. Pot fer-se a peu com una petita caminada o amb cotxe pot arribar-se fins el final.

 
Al km. 3,5 fèiem una parada per visitar el mirador de les Boles, amb una bona panoràmica  dels cingles i la vall de la riera de l’Avençó. Hi ha que anar en cura ja que el penya-segat no perdonaria cap equivocació. 

Marcat per una fita de pedres molt ben col·locades en equilibri i molt a prop de la cruïlla del Bruguer, al km. 4,1 visitàvem i fotografiàvem el dolmen “aterrat” del pla del Boix.  

Al final del recorregut en una clariana entre alzines, indicada per una balisa verda, coneixíem el dolmen de la serra d’Arca.
 


Ara per terminar la crònica una petita explicació, copiada de certes publicacions i segurament ja sabuda, del que és un dolmen.  

Dolmen tomba megalítica de planta senzilla amb tendència rectangular.  La paraula dolmen prové de l'expressió bretona “tol men”, que significa "taula de pedra. 

Els dòlmens al Montseny, s’han estat trobats majoritàriament a la Serra de l'Arca, entre Aiguafreda i el Brull, daten del final del Neolític, al voltant del segon mil·lenni abans de Crist. Són sepulcres megalítics a l'interior dels quals s'inhumaven els cadàvers envoltats de les seves armes i d'algunes ofrenes. 

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada