dilluns, 14 de desembre del 2015

SANTUARI DELS TOSSALS. CAPOLAT. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Durant la nostra recent visita a Sant Marti de Capolat vaig mirar amb enyor, com sempre faig al trobar-me en aquest lloc, el santuari dels Tossals. Mirant les ressenyes fetes de les nostres sortides m’ha causat estranyesa que no sortís la de la nostra visita, no una realitzada una sola vegada sinó en diverses ocasions. Unes, com excursió a peu, en altres per assistir a l’aplec que es celebra habitualment el 15 d’agost. Per tant faig aquesta nota explicant una mica la nostra estada al Santuari del Tossals. 


 
Santuari marià (Santa Maria dels Tossals) situat al recer d’un petit turó, a la serra dels Tossals, a 1 525 m alt. 

Encimbellat sobre Capolat, és un bon mirador amb vistes panoràmiques gairebé dels 360º sobretot en els dies ben nets. Cap al Sud i tan com es allarga la vista podem veure el Montseny, Sant Llorenç del Munt o bé Montserrat, més a prop tota la Catalunya Central i als nostres peus els altiplans de Capolat. Donem mitja volta i mirant ara cap al Nord tenim a tocar els Rasos de Peguera, l’Ensija, el Pedraforca, la Serra del Verd, el Cadí i el Port del Compte. 

 
Devia existir ja al segle XIII. L’església actual i hostatgeria formen un sol edifici, del 1757, però molt abandonat i amb perill de ruïna imminent. Fou bastit en un moment de gran floriment dels santuaris marians catalans. El santuari i l'hostaleria dels Tossals és avui dia un edifici totalment abandonat, amb les cobertes enfonsades. Tant sols queden restes dels murs i alguna de les encavallades de fusta, avui molt malmeses. El parament és de pedres de diverses dimensions, sense treballar, unides amb molt de morter. Interiorment els murs estaven arrebossats,  però ja ha caigut parcialment. Algunes de les parets arriben fins una alçada força considerable.

 Les ruïnes han estat excavades en una recent recerca arqueològica i l’Ajuntament de Capolat voldria reconstruir el santuari i fer un refugi de muntanya amb 20 places d’allotjament i un centre d’estudis de la natura, fauna i flora. Per observar, per exemple, el trencalòs, una espècie de voltor  que ha niat en la propera serra. L’actual situació econòmica segurament a retardat aquest projecte. 

La presència de una torre de fusta amb una campana, que altres cops no havíem observat. La mera vista del petit campanar ha alegrat el nostre cor, donada l’extrema ruïna que ens envolta, demostra que el santuari és viu dins l’ànim dels habitants de Capolat. 

Es conserva una talla de fusta, del segle XIV, de la Mare de Déu dels Tossals. Època que es féu la imatge romànica, (proto-gòtica), representa la Mare de Déu sobre una arqueta  i que esclafa un dragó amb el peu esquerre. Aquesta imatge retorna al seu lloc d’origen cada any per la Mare de Déu d’Agost, amb motiu del seu aplec. 

El Santuari dels Tossals és una església abandonada inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada