dimarts, 2 d’octubre del 2012

TERRA DE CÀTARS I TEMPLERS, QUERALT. BERGUEDÀ


Dins el marc de les activitats organitzades per l’Ajuntament de la ciutat amb el nom de”Berga viu l’estiu ’12” vam assistir diumenge 16 de setembre al matí a la ruta dedicada a “Terra de Càtars i Templers. El testament de Guillem de Berguedà a Queralt”

 
Una trentena de persones vam gaudir del mestratge del nostre guia el Toni Gol que en les seves explicacions, la lectura de escrits i poemes ens va fer recordar la història del catarisme i l’Ordre del Temple de Salomó i el seu lligam amb Catalunya.

El catarisme va ser un moviment religiós originari de Bulgària i que va tenir gran número d’adeptes en Occitània entre altres llocs d’Europa i va arrelat amb gran força a Tolosa de Llenguadoc, Narbona, Carcassona, Besiers i Foix. També coneguts com Bons Homes.
 
El catarisme va ser combatut pel Papa Innocenci III i el seus successors amb la predicació de cistercencs i dominics,  el Concili IV del Laterà, la Croada albigesa i amb la Inquisició.

Els Templers eren una ordre militar i religiosa fundada l’a. 1118 pel cavaller de Xampanya, Hugues de Payens i altres cavallers francesos. La seva finalitats era ajudar el pelegrins que anaven als Llocs Sants del pillatge dels lladres sarraïns. Els templers feien vots de pobresa, castedat i obediència.

L’Ordre del Temple a Aragó i Catalunya s’inicia l’a. 1131 pocs dies abans de la mort del comte Ramon Berenguer III. A partir de l’a. 1134 el seu poder augmenta considerablement al ser un dels legítims hereus del rei d’Aragó, Alfons el Bataller.

L’a. 1187 Guillem de Berguedà en el seu testament lliura a l’Ordre bona part de les seves possessions, entre elles el castell de Puig-reig i el lloc de Fenollet. En els seus sirventesos fa referència a Pere de Berga i Ponç de Mataplana com a possible seguidors del catarisme.

Després de la mort en combat de Pere II el Catòlic en la batalla de Muret (1213) lluitant per les llibertats del comtats de la Catalunya nord contra les tropes del croats capitanejades per Simó de Monfort, el seu fill Jaume I, el nostre gran Rei conegut amb el sobrenom del Conqueridor, va ser instruït pel mestre templari Guillem de Mont-Rodon al castell de Montzó. 

El gran poder econòmic de l’Ordre del Temple va ser causa de la seva desfeta. El rei Felip IV de França davant del deute qie tenia amb ells i el poder que ostentaven, per sorpresa l’a. 1307 va fer empresonar a 138 cavallers templaris sota l’acusació d’idolatria, de sodomia i altres abusos obligant al Papa Climent V a procedir contra l’Ordre. El procés va durar des de 1307 a 1314. Malgrat els resultats favorables a l’Ordre la pressió del rei francès va obligar al Papa a manar la supressió i fa fer morir a la foguera als caps més importants.

En fi un matí cultural ben aprofitat amb un bon mestre i excel·lent poeta. Uns paratges inigualables tant la panoràmica de l’interior del Berguedà com a mirador de la Catalunya Central.

Lluny de ton cor l’esdevenir que aterra,
que amor és sols la veritat divina,
i escala de Jacob sobre la Terra
los sigles són. Humanitat, camina.

Àngel Guimerà

Queralt punt emblemàtic d’inici o final del Camí dels Bons Homes.

Text extret del full de sortida d’en Toni Gol Roca per Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada