dissabte, 13 d’octubre del 2012

SAN ROMÀ D’ERTS. LA MASSANA. ANDORRA.


PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Baixaven de Pal i de sobte en una rotonda ens cridar l’atenció un campanar de cadireta de dos ulls. Sense tallar-nos gens vam aparcar el vehicle i ens hi dirigíem per veure’l d’a prop.
L’església nova de Sant Romà d’Erts pertany a l’arquitectura d’època barroca del s. XVIII. Està declarada com Bé d’Interès Cultural.

La menuda construcció és d’una sola nau rectangular. Exteriorment es nota el seu únic volum.

A més del campanar de cadireta vam notar una estructura que hem trobat en altres esglésies d’Andorra. A la façana orientada a sud-oest presenta una porta de fusta integrada en un arc de mig punt. Al dos costats, banda i banda hi ha finestres quadrangulars amb llindes de fusta.   

A l’entrada hi ha un petit porxo, sustentats entre dos murs i cobert a dues aigües. Per sobre un petit òcul que juntament amb tres obertures al llarg del mur sud són les úniques entrades de llum a l’interior de l’edifici.
L’edifici és totalment arrebossat i el frontal acaba amb un campanar d’espadanya de dos ulls d’arc de mig punt, molt desproporcionat a les mesures de la construcció.

L’església presenta una coberta a dues vessants, d’encavallades de fusta i llicorella. L’absis rectangular és de volta de canó.
A l’interior trobem un retaule barroc restaurat segons noticia de Diari d’Andorra de 3 agost 2010.

Els tècnics de conservació i restauració del Departament de Patrimoni han donat per acabats els treballs de restauració del retaule de Sant Romà d’Erts, que s’han fet in situ a la mateixa església.

El retaule dedicat a sant Romà, datat del s. XVIII i atribuït al nomenat Mestre de Sant Romà d’Erts per l’equip d’investigadors d’art modern de la Universitat de Girona, es compon d’un bancal, una predel.la, dos cossos dividits en tres carrers verticals i una cimera. El retaule combina l’escultura (en relleu i exempta) amb la pintura, i l’estructura compartimentada està regida per columnes d’ordre salomònic.

La predel·la presenta escenes pictòriques de la vida de sant Romà, així com imatges de sant Antoni de Pàdua, sant Francesc Xavier i el Crist Eucarístic. Al primer pis, la fornícula de l’esquerra l’ocupa sant Joan Evangelista, i la de la dreta sant Marc. Al centre trobem la representació del sant titular. Al segon pis trobem una imatge de la Immaculada a la fornícula central, flanquejada per les figures de la Verge i l’arcàngel del grup de l’Anunciació.

Ens queda per una altra visita l’església antiga situada en la part alta del poble.

Text i recull de dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada