dissabte, 8 de setembre del 2012

LA GALA DE QUERALT


Pel matí, ja s’escolten el repic de campanes i tot seguit música de sardanes. És el dia de la Gala de Queralt. Com cada 8 de setembre, Queralt és vesteix de gala per celebra la seva festa.
Per camins i viaranys la gent puja a la muntanya, per rendir honors a la seva patrona. Els cotxes omplen vorals i camins, quan els aparcaments ja no hi cap ni una agulla.

La gent és barreja ala plaça, xerren i ballen sardanes , fins l’hora del ofici. La gent dins i fora de l’església o omplen tot.

A les dotze en punt comença la missa, amb totes les autoritats; l’Orfeó Berguedà acompanya la celebració. El moment culminant de la festa religiosa, que fa posar la pell de gallina, i tothom escoltà amb silenci i emoció, és quan es canta l’himne de la Verge:

Verge del cim,
Regina de la Serra,
Mare de Déu, estel del berguedà,
Pregueu per tots,
els homes de la terra,
Vetlleu tot temps
Pel poble català.

Aquest és el començament i final de l’Himne, que canta el cor, en mig però, hi ha una part molt important cantada per un solista. Aquest any, serà l’Araceli, coneguda soprano berguedana que canta amb el Cor de Cambra, del Palau de la Música, la que el cantarà. Segur que ens farà vibrar i emocionar a tots els que l’escoltarem.

Després la part més formal d’entrega de títols, canvi de Capitans de la Gala, i entrega de les orenetes (el símbol de la Verge, que duu a la mà), a les persones designades. Parlament s i agraïments. S’acaba l’acte amb la pujada al cambril a estimar la Verge, i amb els cants dels goigs.

Llavors a fora continua la Festa, més gresca, més ballades de sardanes. El cel s’omple de parapents que volen donant color i majestuositat a la diada, i aquest any a més estarem acompanyats per la jove colla castellera de Berga, que també s’uneix a la Festa.

Aquests són alguns dels trets principals del dia de la Gala, però durant tota aquesta setmana i ha hagut celebracions, la novena, cada dia, i ahir, la vigília, a la nit la Vetlla, pels joves i els que no ho són tant.
També aquests dies, s’han celebrat actes lúdics i culturals paral•lels, per donar més relleu i prestigi a aquesta festa tan nostra, tan berguedana.

Anna- 8 de setembre de 2012-


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada