dimecres, 4 de juliol del 2012

SUR LE PONT D'AVIGNON...

Mentre estem passejant per sobre del famós pont de Saint Bénézet, em ve a la memòria la famosa cançó infantil,

Sur le pont d’Avignon
l’on y danse, l’on y danse,
sur le pont d’Avignon,
L’on y danse tous en rond.....

El Roine, l’aigua s’esmuny avall, de pressa sota el pont, baixa abundant, no en va ha estat any de pluges i la neu dels Alps el nodreix constantment. Nosaltres badoquegem sota un sol de justícia. Suposo que heu endevinat que som a Avignon, la famosa ciutat dels papes, que a inicis del s. XIV van traslladar-hi la Seu papal, fugint de Roma per les guerres i incerteses del moment . El gran Palau papal, i la ciutat emmurallada, mostren l’esplendor de l’època. Després cap a 1367, quan va tornar la Seu papal a Roma es va produir el Gran Cisma d’occident, ja que el papa d’allà s’hi va voler quedar, fins al 1417, que les coses es van arreglar. És impressionant veure el gran palau, castell fortalesa, de pur estil gòtic, construït sobre la roca viva, (avui museu). El pont n’era l’entrada a traves del riu.

El pont de Saint Bénézet, va ser construït al s. XII, fet i desfet diverses vegades , per guerres i inundacions, anava desde Avignon fins a Villeneuve-lès-Avignon, travessant els dos braços del Roine, i la illa que quedava al mig. La gran inundació de 1660, va afectar molt la seva estructura i van anar caient arcades i no s’ha refet més. Avui conserva quatre grans arcades, de les 22 originals que tenia, sobre d’un pilar una petita capella romànica. El pont s’acaba al mig del riu (del primer braç) així que hem de tornar enrere per on hem vingut, des d’on s’admira una vista espectacular de la ciutat i des d’on podem imaginar els joves i les noies d’altres èpoques ballant i cantant sobre el pont, tal com diu la cançó.
Val la pena fer una escapada a aquesta bonica ciutat, per la qual sembla que no hagin passat els anys, i encara estem en plena època medieval . La ciutat tota emmurallada , els murs de 5 metres d’amplada , del s. XIV, tenen una gran bellesa. Conserva les tres portalades d’entrada, dintre quasi tot és zona peatonal, els cotxes dintre dos grans pàrquings que es troben dins les muralles. Hi ha molts hotels dintre la ciutat, de diverses categories, llavors totes les coses queden properes. Fora muralles la ciutat ha crescut, però són més que res barriades sense massa interès i vies ràpides de circulació..
Tota la ciutat, cada racó i cada pedra, respira encant, bellesa i història. Per això al 1995 va ser considerada per la UNESCO, Patrimoni de la Humanitat.

Una altre raó per fer-hi una visita, és que, com cada any, s’hi fa el Festival d’Avignon, del 7 al 28 de juliol, en principi era de teatre, avui dia es el festival de les Arts, totes les Arts i tenen cabuda: teatre, dansa, música, cinema... suposo que aquests dies es difícil trobar-hi allotjament. Vam ser-hi a finals de juny, i ja es veia molt moviment i preparatius, fins hi tot vam conèixer algunes artistes de dansa i també músics, que ja es preparaven per l’esdeveniment.

Si podeu anar-hi i quedar-vos-hi uns dies, descobrireu pels voltants, bonics poblets medievals de pedra, sobre turonets i amb unes vistes impressionants. També si esteu de sort, ja que es el començament de la Provença, quan els camps d’espígol estan florits, és un espectacle visual i de colorit únic.

-30 de juny de 2012-

7 comentaris:

  1. Sempre he pensat que fora interessant visitar aquesta ciutat francesa, però penso que ens queda una mica llunyana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No queda tan lluny, a uns 400 km. de Berga i passat Perpinyà tot és autopista.Es clar que a un li ha d'agradar conduir.

      Elimina
  2. Caram! si que agafen ganes d'anar-hi!

    ResponElimina
  3. Gràcies Anna per deixar-nos participar de les teves correries per aquests mons de Déu...com que jo no sóc de viatjar, m'agrada que m'expliquin coses per anar fent més cultureta...M'ha fet molta gràcia això del pont que només arriba fins a mig riu, és ben curiós!
    Petons i bona setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo contenta que t'agradi llegir-es M. Roser, encara que penso que potser no t'agrada viatjar lluny, però fas unes boniques escapades vora el mar, o per la muntanya, que després tranformes en esplèndids escrits.
      Aixó del Pont, jo també em va sorprendre,no en sabia res, fins que de cop es va acabar.
      Una abraçada

      Elimina
  4. L'any passat hi vaig ser, durant el Festival internacional de les Arts. Va ser una experiència inoblidable.

    ResponElimina