divendres, 15 de juny del 2012

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LA MATA. LLINARS D’AIGUADORA. CASTELLAR DEL RIU. BERGUEDÀ SOBIRÀ.


Una visita de la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur a un racó del nostre Berguedà. Aquests dies ens hem dedicat a seguir un reguitzell d’esglésies que ornen les ribes del riu d’Aiguadora, en els límits del Berguedà i el Solsonès.
Seguint la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys en arribar al pont de l’Aiguadora agafarem la bifurcació que condueix al càmping. Passat l’entrada del càmping prendrem la tercera entrada que per una pista de terra ens porta per damunt del santuari.

Construït a finals del s. XVII o principis del s. XVII és una construcció barroca edificada en una època de gran devoció mariana que es manifesta en la reconstrucció quasi bé de tots els santuaris sota l’advocació de la Mare de Déu de la comarca i arreu de Catalunya.
L’edifici és d’una sola nau amb el presbiteri quadrat. Al costat té adossades estretes i petites capelles. El campanar és una torre de secció quadrada i cobert als quatre vessants, bastit al peu del mur de ponent al costat de la façana.

La nau és coberta amb volta de canó. La senzilla façana té un òcul que il•lumina la nau. A la porta si accedeix mitjançant una escala de pedra.

Text i recull de dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.
Berga, 13 juny 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada