dijous, 27 de gener del 2022

LA SETMANA DELS BARBUTS


A mig gener hi ha  alguns dies dels mes freds de l’any i l’imaginari popular l’anomena la setmana del barbuts, per això no  és estrany que la setmana passada la meva  néta de vuit anys  em digues.

¾    Iaia que és això de la “Setmana dels Barbuts” ? en parlaven avui a l’escola,

Llavors ja em tens explicant-li a la petita que el gener generalment és un mes del més freds de l’any  i hi ha una setmana que es el dia d’uns sant que tots porten barba, que segons diuen és la setmana més freda de l’any, per això en diuen la setmana dels barbuts

Els tres barbuts principals son el dia quinze, sant Pau Ermità, el dia setze sant Mauri abat; el disset es sant  Antoni Abat  ; el vint-i-un sant Fructuós i el vint i dos sant Vicenç màrtir, aquests son els principals n’hi  ha alguns altres també aquest dies, que són secundaris, i que tots es caracteritzen per portar una gran barba.

¾    Que hi té a veure la barba amb el fred?

¾    Dona, quan fa molt fred, la barba els protegeix  del fred a la cara abans no hi havia tantes coses per abrigar-se.

¾    Ah, ara ho entenc. És la setmana del fred.

Llavors vam estar una estona parlant del temps que realment ha fet aquests  dies passats i el fred que encara fa. Les rieres i rius s’han glaçats, el diumenge passat ens vam desplaçar fins a vora del rierol on hi ha un gorg,  per veure  el riu glaçat i  els  caramells que hi havia penjats en alguns salts i  tolls d’aigua. Ben abrigats , això si, ja que el fred és feia sentir.

En tornant cap a casa se’n van acudir alguns dels refranys que abans es deien per aquestes dades referir-se als sant barbuts. Tots van riure i la meva filla i el meu gendre en van dir alguns altres que ja no recordava. Junts vàrem passar un bon matí de diumenge.


 REFRANYS DELS BARBUTS.

“Sant Antoni del porquet, és el primer sant del fred.”

“Quan venen els tres barbuts, s. Pau ermità, sant Maur, i Sant Antoni  Abat venen els freds cascarruts”

“Entre sant Antoni i Sant Sebastià més fred que entre tot l’any i ha”

La setmana dels barbuts és setmana d’esternuts .


Mentre dinàvem  a l’hostal  comentaven el fort fred que fa aquest dies mentre miràvem les imatges que havíem agafat  dels paisatges gelats dels quals havien gaudit .

25/01/2022/


  

2 comentaris:

  1. Hola Anna,
    aquest any la setmana dels barbuts ha estat força freda, però sembla que la Candelera que també ho acostuma a ser, farà més bo!
    Compte amb els esternuts.
    Petonets, Anna.

    ResponElimina
  2. Hola Roser,
    si que ha fet molt fred aquest dies passats, es el que toca al gener; aquesta setmana de la Candelera fa més bó, pero el que caldria fora pluja, que tot està molt sec i l'aigua escaseja.
    Per sort els costipats de moment els anem evitant.
    Una abraçada M. Roser.

    ResponElimina