dimarts, 22 de novembre del 2016

HEM TORNAT A PECAR.


Aquest estiu ens ha fet gràcia recórrer la part del país francès anomenat també país català. La majoria dels carrers dels diversos municipis per on passem, en les nostres pujades i baixades,  llueixen múltiples senyeres quadribarrades. 

Desgraciadament la quantitat de d’ensenyes no guarda relació en l’ús de la llengua, sigui en la forma occitana, també aranesa o la nostra pronúncia catalana. 

Però el títol de l’encapçalament no ve portat per cap raó sòcio-polític ni voler demostrar el nostre catalanisme.  

La veritat és que caiem sovint en la temptació fruit de la nostra gormanderia.  

Hem visitat diferents poblacions del Capcir, però sempre, desesperadament no ser com dir-ho, finalment anàvem a parar a Formiguera (Formiguères, en francès).  

I a on? És clar i molt fàcil d’endevinar, a la plaça de l’Ajuntament, paret per paret, amb l’església de Santa Maria. No hi ha res a dir, és el lloc més cèntric i por on passa la carretera. 

Fins ara tot és molt correcte, cèntric, ajuntament, església parroquial, restaurants i bars, tot un exemple d’espai comercial ben aprofitat i amb moltes i diverses activitats. 

Però la nostra perdició, si perdició amb totes les lletres, més quan sempre parlem de que hem de perdre algun que altre “quilet”. Doncs no, davant del temple els nostres ulls sempre trobem el forn-pastisseria d’en Papou. 

Mirar el seu interior i contemplar amb ulls libidinosos els pastissos, els petits recipients  plens de crema i curulls de fruites boscanes: aranyons, gerds, mores, etc. 

Què hi podem fer? Caure amb la temptació i oblidar-nos dels bons i saludables propòsits. Entrem, comprem i després ens ho mengem. No sé si el Senyor ens perdonarà el trencar- los, els bons propòsits, però és un plaer terrenal el paladejar-los. 

Després la bàscula ens recriminarà la nostra mala conducta. Però que anem a fer som simples i dèbils humans.  Mea culpa, mea culpa i endavant.  

Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada