divendres, 29 de juliol del 2016

SI NOMÉS S’ESCOLTÉS ALS OCELLS DE FI CANTAR.


He estat donant-li voltes al tema dels trobadors, de les dames i dels senyors. Tot això, barrejat amb la temàtica del fino amor o amor galant se’m va ocórrer per escriure aquest relat. Els trobadors són els ocells de bell plomatge i de fi cantar per a les orelles de les senyores enyorades. Sempre hi havia una vacant al llit de les dames. Pobres senyores oblidades per un marit que sempre tenia una excusa per marxar a fer guerres o batalletes per l’ample món. 

Quasi sempre l’home era salvant el món, guerrejant en un lloc o un altre. Lluitava per aconseguir poder, per religió i per demostrar-se que encara era brau. En ocasions, també per fer el brètol amb els seus amics. O tal vegada per allunyar-se del castell i buscar altres companyies femenines per passar l’estona.  

Una vegada la senyora del castell que estava mig enamorada del seu brau i valent espòs, ja una mica gran, va començar a escoltar les trobes galants d’un jove admirador.  

Quan els homes eren en campanya militar aleshores les dames del castell organitzaven un petits saraus. Primer van començar a tocar música amb el seus instruments. Després van ballar entre elles. Més tard van llegir poesies i altres entreteniments prou decorosos i de bon veure.  

Però, una d’aquestes nits de festa la més xica de les dames, una entremaliada donzella, va explicar que havia sentit cantar i fer trobes a un ben plantat trobador. Com les senyores eren avorrides de parlar i de jugar entre si, van pensar, potser sí que el fem pujar per entretenir-nos i escoltar les seves balades. Es sabut que el cant guanya en sonoritat quan les fines veus femenines es barregen amb una de més baronívola i masculina. 

D’amagatotis, sempre hi ha un oficial de la guàrdia que oblidant les recomanacions del senyor complau, a canvi d’alguna prestació econòmica, a les dames van convidar al galant i formós trobador a una de les seves innocents vetllades. 

Caram! Que bé cantava i com sabia moure’s el jove galant. Havia en el seu plomatge una gentilesa abastadora. Sabia al ballar fregar suaument la pell de les dames. Els hi feia venir petites esborronades de plaer. Els hi dedicava unes mirades enamoradores. Cadascuna de les dames interpretava era dedicada en exclusiva a la seva persona. Cada cop les seves trobes eren més excitants i engrescadores, pujant, graó a graó, la subtilesa eròtica del seu cant. Sabia parlar d’amor, de xafarderies. De senyors i senyores d’amor amagat. Coneixia tots els racons mundanals de la cort i si no se’ls inventava per fer riure i també per a fer cremar la flama interna i amorosa de les dames. Finalment tot aquesta amor galant, de trobes, de fina gresca va portar les seves conseqüències. La senyora del castell mancada d’amor va portar-se el gall de bon plomatge i bona veu al seu tàlem. 

Les nits van convertir-se en meravelloses per la dama i el trobador. Llargues i amoroses, de llanguits sospirs des de la foscor a la matinada. Malgrat tot la senyora del castell estava molt empipada amb més d’una de les seves amigues i dames. Com tot el fino amor era secret, però conegut de totes, en més d’una ocasió sota la amenaça d’anar-se de la llengua alguna compartia el jove galant.  

Un dia va arribar una nova i funesta notícia. El senyor tornava. Però no joiós de guanyar batalles, sinó que en la darrera la seva vida havia acabat amb un cop de llança. Els crespons negres onejaven en les torres i places del castell. El sepeli va ser esplendorós, senyors de tot arreu van venir a rendir homenatge al valor del senyor. Quasi tots els cavallers de les contrades veïnes i alguns de llunyanes van passar a rendir acatament a la senyora. Més d’un va pensar en ocupar la plaça en el llit de la senyora i el les rendes del difunt. El trobador, vestit de negre, sempre va ser al costat del tron de la senyora.  

Tot passa i tot s’acaba, una vegada mort el marit, la senyora va encomanar la guarnició del castell a un valent capità i va continuar folgant de les arts de l’amor al llit amb el trobador. Ja senyora i ama del castell no va haver cap dama, ni amiga que li canses  a l’amant.  Tot van ser flors i violes durant molt temps. Però com a la vida tot fineix, fins i tot l’amor galant, una nit de llamps i trons la senyora va trobar a faltar una mà forta i valenta, que a més de dolces cançons i fino amor, l’agafés molt fort demostrant-li la força de l’home. 

I així va ser, va trobar a l’home, un nou castell més gran i més riquesa, que tampoc va malament per oblidar el dolç cant de l’ocell. Hi ha que dir que el trobador amb tanta folgança, havia fet panxeta i fluixejava un xic.  

Que dolorós va ser tornar a les places i mercats a cantar amb veu dolça els records de la dama. Quan sirventesos (cants de critica i malla llet) va cantar contra el nou senyor de la dama. Al cap d’un temps una altra dama, menys jove i menys rica, al veure’l ja prim i menys acomodat a la bona vida també va oferir-li el seu amor galant però adreçat a bones pràctiques sexuals. 

Hi ha molts ocells de ja no gaire bona veu que també ajuden a gaudir de bons moments.
 

Senyor, senyor del gran palau
no sigueu ufanós de la vostra conquesta
que això que tant gaudiu i tant us plau
a la vostra dolça senyora li ensenyar
un pobre, amat i amant trobador.
 

Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada