dimecres, 27 de gener del 2016

AMB L’AGUA FINS AL COLL. Petros Màrkaris.


He llegit el llibre “Amb l’aigua fins el coll” de l’autor Petros Màrkaris publicat en català per Tusquets Editors, S.A dins la Col·lecció “La Butxaca”. La traducció ha estat a càrrec de Montserrat Franquesa i Joaquim Gestí. 

Petros Markàris nació l’1 de gener del 1937 en Estambul (Turquia) de pare armeni i mare grega. Va fer el seus estudis elementals en una escola grega però els secundaris el va fer en el col·legi austríac Sant Jordi del mateix Estambul. Després va estudiar Economia en diverses universitats. Finalment va especialitzar-se en la cultura germànica  i va dedicar-se a la traducció d’autors alemanys. Per tant, és un traductor, guionista i narrador grec. Ha publicat novel·les policíaques protagonitzades pel personatge de l’inspector Kostas Kharitos. També ha escrit els guions de cinc pel·lícules. 

La novel·la narra les perquisició per part de l’inspector Kharitos de l’assassinat de tres banquers. 

La investigació és situada en el transfon de l’actualitat grega, la crisis, la rebaixada de sous i pensions. Tota aquesta inseguretat que produeix el no saber el camí a recorre per viure. També es barreja els problemes familiars i i les personalitats de cadascun dels seus membres. 

Tot un cúmul de circumstàncies que fan que sigui força interessant de llegir. 

Últimament havia llegit  alguns llibres d’autors nòrdics on l’ambientació del país i la forma de viure em sorprenia per la diferencia del nostre. En aquesta ocasió he de dir que l’ambient és el nostre: el mediterrani. I la manera de comportar-se també pertany a aquest món.  

M’ha agradat força i assabentar-me, al cercar dades, de que forma part d’una trilogia procuraré llegir els llibres restants.  

No vull fer comentaris sobre qualsevol obra que no hagi llegit i tampoc que hagi deixat per acabar. Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada