dimecres, 23 d’abril del 2014

SANT PERE I SANT PAU D’ESTERRI DE CARDÓS. PINTURES. PALLARS SOBIRÀ.

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ.
 

En la nostra crònica, comentada ahir de la sortida d’Amics del Romànic del Berguedà ens hem deixat potser la part més important de la visita: les pintures del Mestre de Pedret.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El conjunt de pintures conservat al MNAC fa 4,91 x 4,45 x 2,04, i és molt semblant a la de les esglésies properes de Santa Eulàlia d'Estaon i Sant Pere de Sorpe.  

 
Al centre de l'absis apareix Jesucrist en majestat dins de la màndorla, envoltada pel tetramorf (els símbols del quatre evangelistes) i els arcàngels Gabriel i Miquel, Gabriel amb la inscripció POSTVLACIVS i Miquel amb la de PETICIVS, suposadament, ja que està esborrada. 

 
En un registre inferior hi ha les imatges dels dotze apòstols, de les quals es conserven les corresponents a Pau, Joan, Bartomeu, Tomàs i Bernabé, a més d'un cap nimbat al costat nord de la finestra central, que sembla correspondre a la Mare de Déu. Aquest conjunt de pintures sembla correspondre a la primera part del segle XII.

El frontal d'altar porta la data de l’any 1225, és obrat en estuc sobre fusta, primitivament recobert amb fulles d’estany o de plata. 

En no gaire bon estat, aquest frontal estigué molt anys catalogat com a procedent de Santa Maria de Ginestarre, a causa de la seva similitud amb el que, procedent de Ginestarre, es conserva al Metropolitan Museum of Art de Nova York. 

El que es troba a Barcelona, al MNAC, té la part baixa molt afectada, amb part de les pintures perdudes.  

Presenta Crist en majestat, dins d'una aurèola i assegut en un tron, fet de carreus i coixins dibuixats. Com altres majestats, beneeix amb la mà dreta i sosté un llibre a l'esquerra. L'envolten els símbols dels quatre evangelistes. Fora de l'aurèola, i en grups de tres (sis a cada banda) hi ha els dotze evangelistes. La datació abraça un temps força ample: del segle XII o primera meitat del XIII. 

 
Quantes obres d’art romànic han estat espoliades, venudes i exposades en altres països. Ara sembla ser que també hem d’enviar al nostre jovent.
 
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada