divendres, 14 de juny del 2013

SANT MARTÍ DE LA CLUA D’AGUILAR. BASELLA. ALT URGELL

TERRES DE L’ALT URGELL.                                                       

Una vegada visitada l’església de Sant Sebastià dalt de l’encimat poble davallarem pels carrers fins a trobar la capella de Sant Martí de la Clua situada al marge de les terres del pantà. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Les dades consultades es diuen no tenir documentació relativa a aquest edifici, ja què les informacions anteriors al segle XVI- XVII quan parlant de Sant Martí sembla ser en referència a l’actual Sant Sebastià. Per tant es desconeix si l’actual capella a mantingut sempre aquest titularitat i si la rebé en produir-se el canvi d’advocació a l’església parroquial. 

És un edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular obert mitjançant un estret arc presbiteral. La coberta és de volta de canó i reforçada per un arc toral. La volta i l’arc toral arrenquen d’una filada de carreus on hi ha peces sobresortints que formen una mena d’imposta. Aquest solució apareix en nombroses obres d’època romana, com el pont del Gard a Nimes.  
 

La porta, en arc de mig punt exterior i llinda interior sobre a la façana sud. En aquesta mateixa façana s’obre una finestra espitllerada , d’esqueixada recta. Al mur de ponent hi ha una finestra cruciforme i una altra finestra. 

L’edifici presenta una sèrie de carreus de grans dimensions i mal treballats que en el mur nord permeten l’obertura d’un nínxol. Es creu que podrien haver estat reaprofitats d’un antic edifici d’època romana. La resta dels paraments presenten carreus ben escairats i polits disposats de forma ordenada. 

Per la seva tipologia es considera un temple de finals del segle XI o principis del XII. 

Sant Martí de la Clua està catalogada com Bé d’Interès Local. 

 
Em sorprèn l’estat d’abandó de diferents fotografies i l’aspecte que ofereix actualment, desprès de la reconstrucció, per tant aprofito per afegir-ne una treta d’arxius de la Generalitat de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.
Fotografia antiga: Arxiu Generalitat de C

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada