Caram! Quin encàrrec, fer la recepta de
cuina d’uns entrants.
Ara si que estic fumut!!!
I ara per narrar aquest fet m’ha vingut a
la memòria una historieta de Quino que malgrat la seva crítica, quasi sempre
encertada, ens deixà als homes com en mala situació.
Què puc fer jo? Un senzill homenot sense
cap curset ni experiència de cuina. Demanar-li a la dona? Home, si ella ja en
sap, a més seria fer trampa sobretot quant els cuiners de més renom del món són
homes. Clar!!! Tots ells parlen de la cuina de l’àvia i com jo no he conegut
cap àvia, ho tinc magre. A més enfront tinc com competidores unes senyores que
sumen una tècnica i un art de cuineres d’anys. I també de manegar-se entre els
fogons fent feliços als seus familiars.
Bé, per tant, me’n vaig a comprar una
bosseta de musclos per bullir. Eh!!! Millor que siguin de roca, que son més
saborosos malgrat siguin més petits.
Primerament, evitar els esquitxos de
l’aigua en la pica de la cuina. No sé si sabeu que sóc una mica graponer com la
majoria dels homenots acostumo a remullar el terra. Ostres, ja ho sé, ara direu
que com tots els homes, pobres homes!!
Tornem enrere, com sempre m’embranco amb
altres detalls i perdo el camí. Bé, deia em dedico a deixar les closques netes
de pegellida o plepes( Manoi amb el diccionari!!) i tota senyal de restes
calcàries o de cordes. Això ho faig fins que la closca negre brilla en el seu
color natural i es veuen les marques de creixement en les “conquilles”.
Aleshores, una vegada fet aquest acurada
neteja amb el màxim de polidesa poso els musclos amb una olla prou fonda per
cabre els musclos i l’aigua sense borbollar fora del recipient. Ep, això també
ho he après, a què ja sabeu com? Atenció hi ha persones que prefereixen fer-los
al vapor més a mi m’agrada més una suau bullida per evitar tants i tants
ensurts provocats per una deficient
depuració obligatòria en tot aquest tipus de marisc al ser trets del mar.
Mentre, els musclos s’obren per l’acció de
la calor del foc i ens ofereixen la gama del color de la seva carn: grocs,
carbassats o vermellosos i es perfuma l’aigua amb l’olor salobre del mar.
Mentre és fa la cocció agafo un morter on
poso una dent d’all i un rovell d’ou, afegeixo una mica d’aigua tèbia i amb la
batedora ho eixato i ho barrejo, afegint oli fins a formar la mescla untuosa i
groguenca de la maonesa. A mi, em satisfà més que sigui un xic picant d’all.
Pobre de mi!! Si en vull fer de coses!! A
veure posar la maonesa en una salsera i ràpidament...
Clof, ostres ja s’ha caigut la closca de
l’ou a terra emmerdant-lo!! Caram, a més hi he posat la sabata damunt. Com
sempre!!
Merda!! Ara al fer el picat de pebrot
vermell, de verd i ceba m’ha caigut el ganivet. Prou asserenat! Que si no
aquestes dones pensaran malament. Prou fama de sapastres que tenim només falta
que ho escriguí!! Bueno, ara ho
remeno una mica i poso una mica de vinagre per qui li agradi més fortet i omplo
l’altre salsera.
Trec els musclos de l’aigua i separo les
cloques posant les que conserven l’animalet en una safata i llençant les
altres. Ho poso amb cura i fent maco. Miro de fer-ho quasi en el moment de
servir per què la carn sigui encara suaument calentona i al mossegar-la és
desfaci en la boca i ens provoqui aquella salivera dels menjars ben cuinats.
Eiii!!! Com cantava el Julio, també
acompanyo les dues salseres amb la seva cullereta, no penseu malament, per què
encara us satisfaci més.
BON PROFIT !!!
I ara què? Ens cruspim el musclos, la
maonesa i el picat de pebrots. Hum, què bo!!
La dona agafa la safata i els plats i ho du
a la cuina, de sobte un crit: RAMOOON- si així l’o repetida fins l’infinit, no
com quan diu: Ramon- accentuant l’a amb veu dolça. M’apropo davant de tant
peremptòria exclamació i observo.
¾
Què
passa?- pregunto innocentment, mentre la miro estranyat.
¾
Què,
que passa? Mira-t’ho- en diu en veu crítica.
I guaito, a veure. He deixat l’aixeta de la
cuina una mica oberta, i l’aigua regalima suau i dolçament a terra com una
bonica cascada. També he trepitjat el líquid element i tot el terra és moll i
brut. L’esclofolla de l’ou encara és per terra ara a més trepitjada i
escampada. La batedora embruta amb restes de maonesa el pedrís i el ganivet
caigut roman al sòl. Ah! La meva mà bruta de maonesa està marcada a les rajoles
de la cuina.
¾
Ves,
ves-te’n- I marxo trist i anorreat cap el sofà, prenc tristament el comandament
del televisor i el premo distretament.
¾
Ostres!!
Futbol- i em perdo en les coloraines de la pantalla i els comentaris del
locutor. Concentrat com sóc encara escolto algun comentari des de la cuina.
¾
Homes!
Homes! Més valia que ho fes jo.
¾
Si,
reina. Si, reina- contesto mecànicament mentre el meu jugador preferit fa un
gol. – GOOOL, GOOOOL, GOOOOOL- crido entusiasmat mentre a la cuina sento un
renec i penso: Té raó, demà li compraré un ram de flors.
Ai, Senyor, homes, homes i homes.
Miquel Pujol Mur.
Berga, 12/03/2013.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada