dissabte, 9 de novembre del 2013

ÉS TEMPS DE MAGRANES


La magrana, del llatí “ granatum”  significa abundància de llavors o grans, el magraner és l’arbre que les produeix, i que des d’inici  d’estiu s’omple d’unes flors vermelles , grosses, precioses, que esdevindran les magranes a la tardor .

 Ara és el temps de les magranes , aquestes estan en el seu punt òptim, madures, dolces, els granets vermells com robins ens  conviden a assaborir-les . Quan obrim una magrana, trobem en el seu interior uns compartiments de color groc i amarg, que cal separar del grans, aquests vermells i brillants i de gust més dolç, lleugerament àcid i astringent.

Sempre m’han agradat molt les magranes . Recordo el magraner que tenia la tia Montserrat al patí de casa seva. Tota la família anava a buscar magranes quan era el temps,. Rosses o vermelles amb la pell esquerdada, que n’eren de bones . Com més lletges eren per fora, més bones i dolces eren per dintre, des de ben petita havia aprés a distingir-les. Les menjaven tal quals  o també a vegades els diumenges, amanides  amb un raig de moscatell. La cuina actual les utilitza per donar un toc exòtic tan a les amanides com als acompanyaments de carns.
 
La magrana  a més de les moltes propietats nutricionals té moltes propietats digestives i medicinals......

Destaca  perquè conté molta aigua (més del 80%) i és baixa en sucres. A més, té moltes vitamines i substàncies antioxidants fins al punt que la podem considerar una de les fruites més completes.
Conté també una gran quantitat de vitamines. La provitamina A, en forma de  becarotè, important per la retina i la pell. La vitamina C, pels antioxidants i tanins, que li atorguen efecte antiinflamatori i astringent, les vitamines del grup  B, que ajuden al sistema nerviós; destaca la B9 per el seu contingut d’ àcid fòlic, que produeix glòbuls vermells i protegeix el sistema immunitari i  la B3, o niacina que va bé per l’aparell digestiu.

Els continguts minerals com calci, potassi magnesi... enforteixen els ossos i les articulacions.

 Ja veieu que la magrana  a més de bona és molt beneficiosa per la salut. Abans a casa en teníem tot l’hivern per prevenir i curar els grips i mals de coll, la meva  àvia i curava també  diarrees i mals de panxa. Per això fèiem sevir magranes agres, les anàvem a buscar a una casa de pagès que en tenien moltes, en portàvem cistelles plenes, a mi m’agradaven molt també aquelles mangranes tan aspres, que et feien fer moltes magarrufes quan les menjaves.

 Conegudes des de la Antiguitat, emprades en la mitologia i a les antigues civilitzacions com a símbol de la abundància, de la fertilitat, del poder  i de la reialesa.

Com que convé menjar fruites i verdures de temporada; aprofitem la temporada de les magranes, per gaudir-les i a més fer salut.

 

06/10/2013

  
 

4 comentaris:

  1. Caram, Anna, tota una lliçó sobre a magrana i les seves propietats, a mi m'agraden força, però m'empipa la paciència que has de tenir per desgranar-les...Si te les mires bé, són tota una autèntica obra mestra de la natura.
    Petonets i bon diumenge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Saps M. Roser que hi ha una tècnica per desgranar les magranes. Tallar-les per la meitat , al traves, i després amb el mànec del morter donar-hi cops a la closca. Van saltant tots els grans i no costa gens, sobretot si en fas per colla. Encara que a mi m'agraden treure'ls els grans d'una a un.
      Petonets amb gust de magrana

      Elimina
  2. Quina goig que fan...ara mateix me'n menjaria una! No era conscient que fossin tan saludables.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que són bones i saludables Roser, i sobretot ara que som en plena temporada i aquest any amb la secada són especialment dolces.

      Elimina