dilluns, 7 d’abril del 2014

GAIÀ CAMINA. LES TREMENTINAIRES.


El passat 27 d’octubre vam participar en la ruta circular per conèixer els oficis d'antany preparada per l’organització Gaià Camina X Descobrir. Hi ha molt a veure i conèixer en aquesta petita zona de la comarca del Bages. En dita sortida vam poder assabentar-nos de diferents oficis majoritàriament desapareguts a causa de la industrialització actual. Va ser un recorregut en la nostra història i també conèixer els sistemes artesanals que encara donaven treball a obrers fins ben entrat el segle XX.  

La nostra primera trobada va ser en una ben proveïda parada d’herbes i productes per la curació de malalties. Les dues persones que l’atenien era una trementinaire i la seva ajudanta que van recomanar-nos multitud d’herbes i remeis per diferents mals.  

L’ofici de trementinaire se situa en el moment en que la pressió demogràfica de mitjans del segle XIX va provocar l’èxode estacional de molts homes i dones d’aquestes valls cap a zones més riques.

I va ser en aquest marc de desmembració social que moltes dones de les valls de la Vansa i Tuixén es van dedicar a extreure d’aquesta terra aspra i poc agraïda un medi per sobreviure a les transformacions d’una Catalunya per on, tot caminant i carregades d’herbes i olis, anirien “guarint i curant tots els mals”. 

La saviesa es traspassava de mares a filles,  o sinó, netes,  quant més joves millor. Si a la família no hi havia nenes petites, les remeieres demanaven a gent del poble que els hi deixessin endur-se les nenes petites en els seus llargs viatges. Al dur jovenalla,  era més fàcil d’aconseguir un lloc on allotjar-se.
 

La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d’elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici.  

La majoria de les trementinaires seguien sempre la mateixa ruta, ja que la major part de les masies on anaven esdevenien els clients d’any rere any. No acostumaven a entrar a les grans ciutats ni freqüentaven els mercats per vendre els seus remeis ja que utilitzaven una relació més personal i directa amb la gent. 

El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys. 

L’últim viatge el va fer la Sofia d’Ossera, l’any 1982. Marxaven un o dos cops l’any i podien ser fora des de tant sols uns dies fins a quatre mesos. Normalment els viatges corresponien en èpoques de poca feina en els camps i les terres.  

Normalment les trementinaires no guarien a les persones, però en un temps sense metges ni sense remeis qui podia negar-se a recomanar unes herbes o fer un pegat  a un espatllat, si això alleugeria el dolor.
 
Cada trementinaire anava carregada durant el seu periple:
Una “romaneta” per pesar els seus productes.
Les “llaunes” plenes d’olis i pega, penjades en bandolera.
Una coixinera grossa de tallis” ( teixit de cànem) plena de coixineres més petites que contenien les herbes. 

Aquesta es penjava mitjançant unes “braceres” com si d’una motxilla es tractés i també es penjava sobre un nus molt gruixut que li feien a un mocador lligat a la cintura, pel darrera. Així el pes quedava ben repartit. 

Actualment a Tuixén hi ha el Museu de les Trementinaires on poden veure’s els estris, l’obrador i la història d’aquestes dones valentes que carregades de remeis recorrien els camins a peu i a soles portant una mica d’esperança als malats. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia actual: M. Rosa Planell Grau.
Fotografia Museu: Internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada